سازمان عفو بینالملل در بیانیهای درباره خطر اعدام قریبالوقوع سه بازداشت شده جوان شکنجه شده به نامهای عرشیا تکدستان ۱۸ ساله، مهدی محمدیفرد ۱۹ ساله و جواد روحی ۳۱ ساله، هشدار داد.
این سه جوان در جریان اعتراضات ۳۰ شهریور در نوشهر مازندران بازداشت و با اتهاماتی چون «محاربه» و «افساد فی الارض» به دو بار اعدام محکوم شدند.
جواد روحی اما یک حکم سوم اعدام هم بابت اتهام «ارتداد» دریافت کرده است که بر اساس «اعترافات» حاصل از شکنجه مبنی بر سوزاندن قرآن صادر شده است.
■ در همین زمینه: گزارش گاردین از پرونده جواد روحی؛ رقصیدن در میانه میدان و متهم شدن به آتش زدن قرآن
عفو بینالملل در گزارش خود به اعتراف اجباری تکدستان، محمدیفرد و روحی تحت شکنجه اشاره کرد و برخی از اقدامات جمهوری اسلامی را برای اعترافگیری به این ترتیب برشمرد: «حبس طولانیمدت در سلولهای انفرادی، آویزان کردن، ضرب و شتم، شلاق، شوک الکتریکی، تهدید به مرگ با گذاشتن اسلحه روی پیشانی و تجاوز یا سایر خشونتهای جنسی از جمله گذاشتن یخ روی بیضهها.»
شکنجههایی که جواد روحی را دچار پارگی کتف، عدم کنترل ادرار، عوارض گوارشی و اختلالات حرکتی و گفتاری و عرشیا تکدستان را دچار شکستگی انگشت پا و مشکلات حافظه کرده است.
این سازمان حقوق بشری همچنین با اشاره به شکستگی بینی مهدی محمدیفرد به دلیل ضرب و شتم در زمان دستگیری از «جراحات مقعدی و خونریزی مقعدی» او به دلیل تجاوز خبر داد.
عفو بینالملل با اشاره به خطر اعدامی که این سه جوان را تهدید میکند، از شهروندان خواست تا با نوشتن نامه به مقامهای جمهوری اسلامی از آنان بخواهند گزارشهای مربوط به اعمال شکنجه و سایر رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز علیه آنها را به طور مستقل بررسی و تمامی افراد مظنون را پاسخگو کنند: «همچنین جمهوری اسلامی باید احکام محکومیت و مجازات اعدام عرشیا تکدستان، مهدی محمدیفرد و جواد روحی را فورا لغو کرده و تمامی اتهامات مربوط به مشارکت مسالمتآمیز آنها در اعتراضات را پس بگیرند.»
از سوی دیگر، این سه جوان از حق دسترسی به وکیل در دوران تحقیقات و حق انتخاب وکیل مستقل و تعیینی در مرحله محاکمه محروم بوده و محاکمه هر یک از آنها محدود به یک جلسه کمتر از یک ساعت بوده است.
با توجه به این که درخواست تجدیدنظر آنها اکنون در دیوان عالی کشور تحت بررسی است، عفو بینالملل خواستار برگزاری «روند دادرسی مجدد مطابق با موازین بینالمللی دادرسی عادلانه، بدون توسل به مجازات اعدام و با کنار گذاشتن اعترافات اجباری» شد.
این سازمان همچنین خواهان در اختیار قرار گرفتن مراقبتهای پزشکی تخصصی و مناسب برای رسیدگی به صدمات ناشی از شکنجه این معترضان شد.
آنچه جواد روحی، مهدی محمدیفرد و عرشیا تکدستان را با حکم اعدام روبهرو کرده، اتهاماتی هستند که دادگاه انقلاب ساری به آنان وارد کرده و شامل رقصیدن، کف زدن، شعار سر دادن یا سوزاندن روسری، اغوا و تحریک مردم در جهت تخریب، ایجاد حریق و خرابکاری گسترده است.
■ در همین زمینه: ۶ بار اعدام بهای یک کیوسک پلیس؛ جواد روحی، مهدی محمدیفرد و عرشیا تکدستان در یک قدمی اعدام
این اتهامات سنگین در شرایطی است که در پرونده جواد روحی و عرشیا تکدستان، مقامات دادستانی هیچ مدرکی دال بر دست داشتن آنها در چنین اعمالی ارائه نکردهاند.
دادگاه تنها به اعترافات حاصل از شکنجه آنها مبنی بر ورود به کیوسک پلیس راهنمایی و رانندگی و و پرتاب اشیا به بیرون (در پرونده جواد روحی) و پرتاب سنگ و بطری شیشهای به سمت یک ماشین نیروی انتظامی و بستن خیابان (در مورد عرشیا تکدستان) استناد کرده است.
در پرونده مهدی محمدیفرد نیز مقامات دادستانی به اعترافات اجباری او مبنی بر تحریق اماکن عمومی استناد کردند و همینطور به کلیپی که ظاهرا او را در حال پرتاب کوکتل مولوتف به داخل کیوسک پلیس راهنمایی و رانندگی نشان میدهد.
بر اساس آخرین گزارش سازمان حقوق بشر ایران، ۱۰۷نفر از بازداشتشدگان خیزش انقلابی مردم ایران در خطر صدور یا اجرای حکم اعدام قرار دارند که ۱۹ نفر به اعدام محکوم شدهاند و پرونده برخی از آنان در مرحله فرجامخواهی است.
شنبه ۸ بهمن ۱۴۰۱
iranintl
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر
نظرات خود را ارسال کنید