۱۴۰۱ دی ۱۰, شنبه

گزارش آماری هه‌نگاو از وضعیت حقوق بشر در کُردستان طی سال ۲۰۲۲

هه‌نگاو: در پایان سال میلادی ۲۰۲۲، سازمان حقوق بشری هه‌نگاو گزارش آماری خود را از وضعیت حقوق بشر و نقض فزاینده حقوق بنیادین شهروندان کرد در ایران منتشر می‌کند.

با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، طی سال ٢٠٢٢ میلادی، دستکم ۵۲ شهروند کُرد اعدام و بیش از ۲۲۱۲ شهروند نیز بازداشت شده‌اند که ۱۵۵ نفر از آنها محاکمه و به اعدام، حبس و شلاق محکوم شده‌اند. در این مدت ۲۹۰ کولبر و کاسبکار کشته و یا زخمی شده‌اند. همچنین ١٢٨ شهروند عادی با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته و بیش از ۳۰۰۰ نفر نیزخمی شده‌اند و ۳۷ شهروند نیز در اثر انفجار مین قربانی شده و ۱۹ زندانی نیز در زندان‌های کُردستان جان باخته‌اند. همچنین ۵۵ کارگر در اثر سوانح کاری جانباخته و ۱۶۳ کارگر نیز از سر کار اخراج شده‌اند.

گزارش تفصیلی-موضوعی هه‌نگاو در روزهای آتی منتشر خواهد شد.

 

اعدام

با استناد به آمار هه‌نگاو، طی سال ۲۰۲۲ میلادی، دست‌کم حکم اعدام ۵۲ شهروند کُرد در زندان‌های ایران به اجرا در آمده است. در این بازه زمانی حکم اعدام فیروز موسی‌لو زندانی سیاسی محکوم به اعدام اجرا شده است. همچنین ۳۴ مورد به اتهام قتل عمد و ۱۵ مورد نیز به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم و حکمشان اجرا شده است.

در سال گذشته حکم اعدام دو زن در زندان‌های سنندج و ارومیه اجرا شده است.

 

کشتار کولبران

طی سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۲۹۰ کولبر و کاسبکار کُرد کشته و زخمی شده‌اند که ۴۶ نفر از آنها جانشان را از دست داده و ۲۴۴ نفر نیز زخمی شده‌اند.

بیشترین کولبر و کاسبکار در مرزهای استان کرمانشاه قربانی شده‌اند که ۱۶۳ مورد بوده است.

از مجموع این ۲۹۰ کولبر، ۲۰۶ مورد معادل ۷۱.۳٪ کل موارد با شلیک مستقیم نیروهای مسلح ایران قربانی شده‌اند.

در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۴ کولبر زیر ۱۸ سال در حین کولبری جانشان را از دست داده و ۷ کولبر دیگر نیز زخمی شده‌اند.

 

قتل و کشتار شهروندان عادی

با استناد به آمار هه‌نگاو، طی سال ۲۰۲۲ دست‌کم ١٢٨ شهروند کُرد با شلیک مستقیم و یا ضربات باتوم نیروهای مسلح و حکومتی ایران کشته شده و بیش از ۳ هزار نفر نیز زخمی شده‌اند.

از مجموع ١٢٨ شهروندی که با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شده‌اند ١١٦ مورد مرتبط به مقاومت مردمی در جریان انقلاب ژینا امینی بوده و از این تعداد ۱۹ نفر زیر ۱۸ سال و بر طبق تعاریف بین‌المللی کودک محسوب می‌شوند. (در مقاومت مردمی ژینا ١٠ زندانی نیز زیر شکنجە جانباختەاند که در بخش زندانیان به آنها اشاره شده است.

انفجار مین

طی سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۳۷ شهروند در مرزهای کُردستان در اثر انفجار مین و مواد منفجره به جای مانده از جنگ ایران و عراق قربانی شده‌اند.

از این ۳۷ مورد ۶ مورد جانشان را از دست داده و بیشترین قربانیان کولبران و کاسبکاران و کشاورزان کُرد بوده‌اند.

 

وضعیت زندان‌ها

در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۱۹ زندانی در زندان‌های کُردستان جانشان را از دست داده‌اند که ۱۲ مورد آنها زیر شکنجه جان باخته‌اند و ۱۰ مورد از این موارد زندانیان سیاسی بوده‌اند.

همچنین ۳ زندانی به دلیل عدم رسیدگی پزشکی جانباخته و دو زندانی خودکشی نموده و دلیل مرگ یک زندانی نیز نامعلوم می‌باشد.

 

بازداشت‌های غیرقانونی و خودسرانه

طی سال گذشته میلادی بیش از ٧٠٠٠ شهروند کُرد توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت شده‌اند.

تاکنون هویت ۲۲۱۲ نفر از این افراد برای هه‌نگاو احراز شده که بیشتر آنها به اتهام فعالیت سیاسی، شرکت در انقلاب ژینا و همکاری با احزاب کُردستانی اپوزسیون حکومت بازداشت شده‌اند.

۲۳۷ زن و ۱۸۰ نوجوان زیر ۱۸ سال در میان بازداشت شدگان قرار دارند. بیشترین بازداشت‌ شهروندان در استان کُردستان (سنندج) بوده که ۸۶۵ مورد ثبت شده است.

 

صدور حکم

در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ١٥٥ فعال کُرد توسط دادگاه‌های جمهوری اسلامی ایران محاکمه و به حبس، اعدام و یا شلاق محکوم شده‌اند.

بر طبق آمار هه‌نگاو، ١٤٩ شهروند جمعاً به ٣٣٣ سال و ۱ ماه حبس تعزیری، ۶۶ سال و ۱۱ ماه حبس تعلیقی و ٢٢٢ ضربه شلاق محکوم شده و ٤ فعال سیاسی و ٢ کنشگر جامعه ال جی بی‌تی نیز به اعدام محکوم شده است.

 

حقوق کار و کارگران

با استناد به آمار مرکز آمار هه‌نگاو در سال ٢٠٢٢، دست‌کم ٥٥ کارگر در کُردستان به علت سانحه ناشی از کار ونیز نبود ایمنی در محل کارجان باخته‌اند. همچنین ۱۶۳ کارگر به علت فقدان امنیت قراردادی از کار اخراج‌شده‌اند.

هه‌نگاو؛ جمعه ۹ دی ۱۴۰۱

در پی پذیرش فرجام خواهی؛ حکم اعدام سهند نورمحمدزاده توسط دیوان عالی کشور نقض شد

خبرگزاری هرانا – حکم اعدام سهند نورمحمدزاده، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری در تهران، پس از پذیرش فرجام خواهی توسط دیوان عالی کشور نقض و پرونده وی برای رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایسنا، حکم اعدام سهند نورمحمدزاده، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری در تهران توسط دیوان عالی کشور نقض شد.

در این گزارش آمده است: “پس از پذیرش فرجام خواهی آقای نورمحمدزاده توسط این مرجع قضایی، پرونده وی برای رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع شد.”

سهند نور محمدزاده، فرزند جعفر و متولد ۱۳۷۵، در تاریخ ۱۶ آبان‌ماه، توسط شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران، از بابت اتهام “محاربه از طریق تخریب و ایجاد حریق در وسایل عمومی به منظور اخلال در نظم و امنیت کشور و مقابله با حکومت اسلامی، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور و اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق شرکت در تجمعات” محاکمه شد.

در تاریخ ۱۲ آذرماه، حامد احمدی، وکیل مدافع تسخیری آقای نورمحمدزاده، صدور حکم اعدام از بابت اتهام «محاربه» برای او را تایید کرد.

احمدی در تشریح بخشی از دفاعیات و پرونده موکلش گفته بود: او منکر کندن نرده و آتش زدن سطل زباله شده است. همچنین، سهند در تمام مراحل دادرسی به صراحت اقدامات خود با هدف مقابله با نظام را انکار کرده است. به گفته وی، موکلش پس از آغاز تجمع به محل آن رسیده که از این نظر “نقش لیدر” بودن او زیر سوال می‌ رود.
این وکیل دادگستری پیشتر نیز اظهار داشت: “قاضی دوم و مستشار پرونده حکم اعدام را امضا نکرده و از این نظر روال حقوقی آن کامل نشده است.”
مصادیق و مستندات قوه قضاییه جهت متهم کردن آقای نورمحمدزاده به «محاربه» شامل ویدئوهایی است که به نظر می‌ رسد او در میان معترضانی که خیابان را بسته‌ اند حضور داشته است.

پس از چندی، سهند نورمحمدزاده در اعتراض به  صدور حکم اعدام و ۵ سال حبس علیه خود، در زندان تهران بزرگ دست به اعتصاب غذا زد.

پیشتر جعفر نورمحمدزاده، پدر این زندانی در مصاحبه با یکی از رسانه های داخلی، جزئیاتی را در خصوص وقایع منجر به بازداشت و همچنین جزئیات پرونده وی ارائه داده بود؛ بخش هایی از این اظهارات در پی می آید:
آقای نورمحمدزاده عنوان کرد: “پسر من در روز دوازدهم آذرماه و در جریان اعتراضات مقابل مجتمع تجاری تیراژه تهران که در همان مجتمع نیز جزو کسبه بوده بر اساس فیلمی که ضابطین در دادگاه به نمایش گذاشتند به هیچ عنوان، مبادرت به آتش زدن سطل زباله نکرده است.”

وی با بیان اینکه “۱۲۰ تن از کسبه معتبر و معتمد استشهادیه آتش نزدن سطل زباله و نکندن میله خط ویژه توسط سهند را امضا کرده‌اند،” افزود: “استشهادیه برای شهادت در دادگاه نیز همراه بوده، سطح زباله از پیش آتش گرفته و چند لاستیک خودرو در داخل آن مشتعل بوده است. منتها از آن جا که این سطل شعله‌ ور زباله در مجاورت موتورسیکلت پسرم که به تازگی آن را خریده بود قرار داشته، سهند با چند لگد به سطل، سعی در دور کردن این وسیله از شعله‌ ها کرده است.”

او ادامه داد: “در این ماجرا و بر اساس فیلم پخش شده ضابطین در دادگاه، عده‌ای اقدام به کندن نرده حائل خط ویژه بی‌آرتی می‌کنند که در این بین، یکی از مسافران اتوبوس از آن پیاده شده و نرده را از میان راه برمی‌دارد. تنها اقدامی که پسرم داشته، این است که نرده را مجددا به میان راه کشانده و تنها خط ویژه را آن هم برای مدت بسیار کوتاهی مسدود می‌کند.”

“در خیابان اصلی هم به هیچ عنوان شاهد بسته شدن خیابان نبودیم و خودروهای عبوری از کنار سطل زباله به مسیر خود ادامه می‌دادند. بر همین اساس در پرونده سهند آمده؛ اقدام به کندن نرده خط ویژه که این ادعا اصلا در فیلم هم نیامده و مشخص است که پسرم برای کندن نرده از جای اولیه خود نکرده است. ضمن اینکه، اتهام آتش زدن سطل زباله نیز در پرونده سهند آمده که همین ادعا نیز به طور کامل بر اساس محتویات فیلم پخش شده در دادگاه، رد می‌شود. حتی شعارهای هم که سردادن آن به سهند منتسب شده، اصلا در فیلم مشاهده نمی‌شود و حتی دستش هم به منزله شعار دادن بالا نیست. با این حال بر اساس اقرار یکی دیگر از متهمان، عنوان لیدری را هم به او منتسب کرده‌اند. پسرم، نهایتا دچار یک هیجان لحظه‌ای شده و هیچ آسیبی هم به کسی نرسانده است.”

پدر این زندانی با بیان این که دو دستگاه تلفن همراه فرزندش در اختیار نهاد های امنیتی است و تمامی جزئیات آن مورد بررسی قرار گرفته، اظهار داشت: “او حتی یک استوری هم علیه نظام نداشته و اگر چنین بود، صد در صد در پرونده منعکس می‌شد. او نه سلاحی-چه سرد و چه گرم-در دست داشته و نه با ماموری مواجه یا درگیر شده است. او در حرف‌های خود در دادگاه نیز عنوان می‌کند که اصلا سطل زباله را نزده است. چطور می‌توانند برای پسرم به خاطر جابجا کردن نرده بی‌آرتی و لگد زدن به سطل زباله حکم محاربه صادر کنند؟ کما اینکه به گواه شهود، کل ماجرای اعتراضات مقابل مرکز خرید تیراژه ۱۵ دقیقه طول کشیده و وقتی هم مامورین برای متفرق کردن افراد به محل مراجعه می‌کنند، سهند از این محل رفته است.”

او ادامه داد: “چطور است که فردی که به او عنوان لیدری داده‌اند بر اساس فیلم پخش شده در دادگاه با یک لباس صورتی، یک شلوار فاستونی و کفش چرمی و بدون ماسک اقدام به این لیدری کرده است؟ اتهام لیدری هم به واسطه اقرار یکی از متهمین این پرونده علیه پسرم مطرح شده و بر اساس قانون، اساسا اقرار یک متهم علیه متهم دیگر قابل استناد نیست.”

در پایان، پدر سهند نورمحمدزاده در این گزارش از سه بار اعدام مصنوعی در بازجویی خبر داد و گفت: “متاسفانه سهند را سه مرتبه برای اعدام مصنوعی در بازجویی منتقل کرده و طناب دار را بر گردن او انداخته‌اند و چنین شکنجه‌های روحی و جسمی را تحمل کرده است. علاوه بر این در یکی از بازجویی‌ها نیز، وقتی سهند گفته که اجازه بدهید به مادرم زنگ بزنم، اما بازجو به پسرم گفته که مادرت سکته کرده و بیمارستان بستری است. بازجو گفته که هرچه ما می‌گوییم تو بنویس و امضا کن، بعد اجازه می‌دهیم که با مادرت تماس بگیری و قسم جلاله می‌خورم که تو را آزاد خواهم کرد. وقتی درخواست عمل به قول و تماس با مادرش را داشته به او گفته‌اند که در این جا ما تصمیم می‌‎گیریم و باید به بند برگردی!”

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است

خبرگزاری هرانا – ۱۴۰۱/۱۰/۱۰

اعتراضات سراسری؛ حامد صابر آزاد شد

خبرگزاری هرانا – چهارشنبه شب ۷ دی ماه حامد صابر باغی، یکی از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری آزاد شد. وی پیشتر در تاریخ ۱۷ آبان ماه، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شده بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، چهارشنبه شب ۷ دی ماه ۱۴۰۱، حامد صابر باغی آزاد شد.

وی پیشتر روز سه شنبه ۱۷ آبان ماه، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شده بود.

تا لحظه تنظیم این گزارش از دلایل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دست نیست.

حامد صابر باغی، پیش از نیز به دلیل فعالیت های خود، سابقه بازداشت دارد.

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.

۱۴۰۱/۱۰/۰۸  خبرگزاری هرانا –

آزادی مشروط چهار شهروند بازداشت شده اهل ایلام

چهار شهروند اهل ایلام با اسامی میلاد سیف‌اللهی، جواد امینی، عبدالمحمد قائمی و اقبال امینی که در جریان مقاومت مردمی این شهر توسط نیروهای حکومتی بازداشت شده بودند، بعد از یک ماه بازداشت با قید وثیقه آزاد شدند.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، این چهار شهروند روز چهارشنبه ٢٣ آذر ١۴٠١ (١۴ دسامبر ٢٠٢٢) به صورت مشروط از زندان مرکزی ایلام آزاد شده‌اند.
به گفته منابع مطلع، نهادهای حکومتی هرکدام از میلاد سیف‌اللهی، جواد امینی، عبدالمحمد قائمی و اقبال امینی را “لیدری اعترضات ایلام” و “دیوارنویسی” متهم کرده‌اند.
این چهار شهروند اهل ایلام، در روز جمعه ٢٠ آبان ماه ١۴٠١ (۱۱ نوامبر ۲۰۲۲)، توسط نیروهای اداره اطلاعات این شهر بازداشت شده بودند.
قابل ذکر است که در این میان، اقبال امینی پیشتر و در سال ۱۳۵ نیز، یکبار دیگر توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شده بود.

هه‌نگاو؛ پنج‌شنبه ۸ دی ۱۴۰۱

بانه؛ وریا قادریان با تودیع قرار وثیقه آزاد شد

روز چهارشنبه هفتم دی‌ماه، وریا قادریان، فعال مدنی و مدیر آموزشگاه زبان انگلیسی “وشه” بانه با تودیع قرار وثیقه از بازداشت آزاد شد.

این معلم زبان انگلیسی با تودیع قرار وثیقه ٥٠٠ میلیون تومانی به شیوه موقت تا پایان مراحل دادرسی از بازداشت آزاد شده است.

روز پنج‌شنبه هفدهم آذرماه، آقای قادریان هنگام خروج از منزل از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده بود.

تاکنون از دلیل بازداشت و اتهامات مطروحه علیه این فعال مدنی اطلاع دقیقی به دست نیامده است.

خبرکوردستان

۱۴۰۱ دی ۸, پنجشنبه

«ضرب و شتم» منوچهر بختیاری به دست ماموران زندان

سارا عباسی، همسر منوچهر بختیاری، از ضرب و شتم او به دست ماموران زندان خبر داد و نسبت به شرایط جسمانی این پدر دادخواه هشدار داد.

خانم عباسی شامگاه سه‌شنبه ۶ دی ماه با انتشار ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی گفت که همسرش روز دوشنبه در پی درخواست مجدد تماس تلفنی با خانواده مورد هتاکی زندانبان قرار گرفته و سپس چند مامور او را مورد ضرب و شتم قرار داده‌اند.

وی در ادامه به شرایط جسمانی منوچهر بختیاری در زندان اشاره کرد و گفت که او از نظر جسمی به شدت بیمار است و نیاز فوری به عمل جراحی دارد.

سارا عباسی سپس یادآور شد که همسرش ۶۰۷ روز است که در زندان و ۱۶۹ روز است که در انفرادی به‌سرمی‌برد.

منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری از کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸ است. او به اتهام‌ «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام» به زندان، تبعید و ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده و اکنون در زندان مرکزی قزوین به‌سرمی‌برد.

دو ماه قبل سارا عباسی در پیامی برای رادیو فردا از شرایط وخیم جسمانی آقای بختیاری گفت و تاکید کرد که او به خاطر مشکل فتق و پروستات و سنگ کلیه باید فورا جراحی شود، اما در حالی که پزشکی قانونی این امر را تایید کرده، دادستان کرج اجازه مرخصی از زندان نمی‌دهد.

دی ۰۷, ۱۴۰۱    radio farda

اجرای حکم اعدام یک زندانی در زندان دستگرد اصفهان

خبرگزاری هرانا – روز دوشنبه ۵ دی ماه، حکم یک زندانی که پیشتر از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شده بود، در زندان دستگرد اصفهان به اجرا در آمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از سازمان حقوق بشر ایران، روز دوشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۱، یک زندانی در زندان دستگرد اصفهان اعدام شد.

در این گزارش هویت وی “حامد ابراهیمی” عنوان شده است.

براساس این گزارش، آقای ابراهیمی حدود ۴ سال پیش بازداشت و توسط مراجع قضایی به اعدام محکوم شده بود.

تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانی از سوی رسانه‌ های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

بر اساس گزارش سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۱ تا ۷ اکتبر ۲۰۲۲، حداقل ۵۲۸ نفر در نقاط مختلف ایران به شیوه حلق آویز اعدام شدند، که این رقم در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، حدود ۹۸ درصد افزایش داشته است. صدور و اجرای حکم اعدام شهروندان در ایران، در حالی رخ می‌دهد که بسیاری از متهمان از دسترسی به یک روند عادلانه‌ دادرسی محروم‌اند.

خبرگزاری هرانا – ۱۴۰۱/۱۰/۰۷

نیروهای حکومتی زن باردار اهل مهاباد را ربودند

زهرا نبی‌زاده، شهروند اهل مهاباد در حالی که دوره حاملگی خود را می‌گذارند، توسط نیروهای حکومتی ربوده شده است.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، شامگاه یکشنبه ٤ دی ١٤٠١ (٢۵ دسامبر ٢٠٢٢) زهرا نبی‌زاده پس از ربوده شدن توسط نیروهای حکومتی به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گفته یک منبع مطلع، این شهروند معترض در محله “بَری مدرسە” مهاباد ” مورد ربایش نیروهای حکومتی قرار گرفته است. شب گذشته در این محله شماری از زنان با سر دادن شعار “زن زندگی آزادی” به خیابان آمده بودند.

شرایط جسمانی زهرا نبی‌زاده و بارداری وی، موجب تشدید نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامت این شهروند در بازداشتگاه‌های نهادهای حکومتی شده است.

علیرغم پیگیری‌های انجام شده از سوی بستگان، تاکنون اطلاع دقیقی از سرنوشت و محل نگهداری این زن باردار در دسترس قرار نگرفته است.

٤ دی ١٤٠١   kurdane

۱۴۰۱ دی ۷, چهارشنبه

اعتراضات سراسری؛ ابراهیم مهاجر در تبریز بازداشت شد

خبرگزاری هرانا – امروز سه شنبه ۶ دی ماه، ابراهیم مهاجر در تبریز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۶ دی ماه ۱۴۰۱، یک شهروند در تبریز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.

هویت وی، “ابراهیم مهاجر، اهل شهرستان عجب‌شیر” توسط هرانا احراز شده است.
بازداشت آقای مهاجر در مراسم چهلم آیلار حقی، از جانباختگان اعتراضات سراسری در تبریز، همراه با ضرب و شتم توسط نیروهای امنیتی صورت گرفته است.

تاکنون از محل نگهداری و اتهامات مطروحه علیه این شهروند بازداشتی، اطلاعی در دست نیست.

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.

خبرگزاری هرانا –  سه شنبه ۶ دی ماه،

کشته شدن یک کودک در تیراندازی ماموران امنیتی در هرمزگان

 همزمان با برگزاری مراسم چهلم کیان پیرفلک، تیراندازی ماموران امنیتی به خودروی یک خانواده در هرمزگان به کشته شدن یک کودک ۱۲ ساله منجر شده است. مراسم چهلم دیگر کشته شدگان اعتراضات با شعارهای ضدحکومتی برگزار شده است.

در پی اعلام   فراخوان‌های متعدد ، جمعیت زیادی در مراسم چهلم کیان پیرفلک،‌ کودک ۱۰ ساله کشته شده در جریان در اعتراضات ایذه، شرکت کردند.

این مراسم روز دوشنبه ۵ دی در آرامگاهی که کیان در آن خفته است در روستای پرچستان گوروئی شهرستان ایذه خوزستان برگزار شد.

زینب مولایی،  مادر کیان پیرفلک، در مراسم خاکسپاری پسرش گفت، این “مأموران” امنیتی بودند که خودروی آن‌ها را هنگام عبور از خیابان “به رگبار بستند”.

منابع حکومتی ادعا کرده‌اند مسئولیت این حمله با “تروریست‌ها” بود.

 

کشته شدن کودک ۱۲ ساله بستکی در تیراندازی ماموران به خودروی خانواده

همزمان با برگزاری مراسم چهلمین روز درگذشت کیان پیرفلک کودک ۱۰ ساله اهل ایذه‌، رسانه‌های دولتی ایران از کشته شدن یک کودک دیگر در استان هرمزگان خبر داده‌اند.

به گزارش ایسنا، یک دختر ۱۲ ساله در جریان تیراندازی پلیس به خودروی حامل یک خانواده  اهل روستای خلوص بستک در در جاده بستک-لاور میستان جان خود را از دست داده است.

احمد جباری، نماینده مردم غرب هرمزگان، به ایسنا گفت در تیراندازی مزبور خودرویی که قصد توقف ماشین‌ها و ایست و بازرسی در جاده را داشته، خودروی شخصی و عناصر آن با لباس شخصی بوده‌اند.

جباری افزود: «دستگاه‌های مسؤول موظفند تا ابعاد قضیه را روشن و با هر کسی در هر جایگاهی که این قصور را انجام داده، برخورد قاطع کنند و از مردم دادخواهی و عذرخواهی شود.»

کابران در شبکه‌های اجتماعی ضمن ابراز خشم از این حادثه کودک کشته شده را  “سهی اعتباری” معرفی کرده و عکس‌های او را همرسانی کرده‌اند.

مهرداد مشوق، جانشین فرمانده انتظامی استان هرمزگان، در گفت‌وگوی دیگری با ایسنا ادعا کرد، “عدم تمکین راننده یک دستگاه خودرو پژو پارس با شیشه دودی به دستور ایست مأموران پلیس”، باعث تیراندازی و مرگ کودک شد.

۱۴۰۱ دی ۵,

dw persian

شکنجه «شعیب میربلوچزهی ریگی » نوجوان بلوچ محکوم به اعدام جهت اخذ اعترافات اجباری

به گزارش حال وش/ شعیب میربلوچزهی ریگی نوجوان ۱۸ ساله بلوچ محکوم به اعدام برای چندمین بار تحت شکنجه جهت اخذ اعترافاتاجباری قرار گرفته است.

طبق اطلاعات رسیده به حال وش:« شعیب که پیشتر تحت شکنجه محکوم به اعدام شده بود مجددا در بازداشتگاه بند (۹) زندان مرکزیزاهدان توسط نیروهای امنیتی جهت اخذ اعترافات اجباری طی دو ‌روز گذشته تحت شکنجه قرار گرفته است».

طبق این گزارش،‌ نیروهای امنیتی این نوجوان بلوچ محکوم به اعدام را طی دو‌ روز گذشته با برهنه کردن جلوی کولر در هوای سرد تحتشکنجه قرار داده و عنوان کرده اند که اگر به لیدری اعتراضات و همکاری با گروهای مسلح بلوچ اعتراف بکنی در حکم اعدام تو تخفیفقائل میشویم.

شعیب میربلوچزهی ریگی متولد ۱۸ بهمن ماه ۱۳۸۲ فرزند شریف ساکن زاهدان در روز ۱۳ مهرماه ۱۴۰۱، در خیابان مدنی زاهدانتوسط نیروهای امنیتی بازداشت و تحت شکنجه در ذیل اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شده است. وی هم اکنون در بازداشتگاهبند (۹) زندان مرکزی زاهدان در شرایط ممنوع تلفن و ملاقات بسر میبرد.

قابل ذکر است پس از ابلاغ حکم اعدام شعیب، به آنها ۲۰ روز فرصت جهت اعتراض داده شده است.

گفتنی پدر شعیب سالها قبل که وی کودکی خردسال بوده وفات نموده و مادرش سرپرستی وی را به عهده دارد.

قابل ذکر است بدنبال اعتراضات اخیر در کشور و سیستان و بلوچستان تعداد زیادی از شهروندان و از جمله کودکان زیر ۱۸سال بدوندلیل و بر خلاف روال قانونی بازداشت شده اند که از سرنوشت بسیاری اطلاعی در دست نیست.

حال وش/ ۱۴۰۱/۱۰/۰۶

تائید حکم اعدام یک زندانی زن بلوچ محبوس در زندان کرمان برای دومین بار از بابت اتهام مرتبط با مواد مخدر

به گزارش حال وش/ حکم اعدام یک زندانی زن بلوچ محبوس در زندان کرمان که در تاریخ ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۰، در ارتباط با اتهامات موادمخدر از شعبه اول دادگاه انقلاب کرمان صادر شده بود برای بار دوم تائید و به اجرای احکام زندان کرمان ارجاع شد.

هویت این زندانی زن «زرخاتون مزارزهی»متولد ۱۳۵۶، فرزند سابق ، اهل سراوان ساکن شهرستان خاش متاهل دارای یک دختر وسرپرست خانواده احراز شده و همسر ایشان پیش از این فوت شده است.

بر اساس این گزارش خانم مزارزهی در ۹ دی ماه ۱۳۹۶ در ایست بازرسی «قلعه زنگی» راین استان کرمان در حالی که قصد عزیمتبه شیراز را داشته سوار بر اتوبوس توسط نیروهای مستقر در ایست بازرسی بازداشت شده است.

گفته می شود خانم مزارزهی به اتهام حمل مواد مشکوفه داخل اتوبوس در ایست بازرسی بازداشت شده که وی بارها این اتهام رد کردهاست.

طبق گفته یک منبع مطلع: «خانم مزارزهی در اظهاراتشان در دادگاه عنوان کرده مواد کشف شده متعلق به ایشان نبوده است اما دادگاهبدون توجه به دفاعیات ایشان وی را به اعدام محکوم کرده است».

همین منبع در ادامه افزود: با توجه به عدم تمکن مالی برای گرفتن وکیل مجرب و دفاع موثر از ادعای بی گناهی خود نهایتا در چهارشنبه۲۴ بهمن ماه ۱۴۰۰، محکوم به اعدام از شعبه اول دادگاه انقلاب کرمان شده است.

گفتنی است پیشتر حال وش در ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰،  خبر صدور حکم اعدام خانم مزارزهی را از شعبه اول دادگاه انقلاب کرمان منتشرساخته بود، که در آن تاریخ با اعتراض ایشان پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع داده شده بود.

لازم به ذکر است همزمان با اعتراضات سراسری در کشور طی ۱۲۰ روز گذشته از ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ تا ۴ دی ماه ۱۴۰۱، ۸۵ شهروندبلوچ در زندانهای مختلف کشور اعدام شده اند که این آمار تعداد افراد احراز هویت شده است که نگرانی فعالان و سازمانهای حقوقبشری را در پی داشته است.

حال وش/ ۱۴۰۱/۱۰/۰۶

۱۴۰۱ دی ۶, سه‌شنبه

عوامل زندان اوین خطاب به خانواده حسن فیروزی: «یک روز قبل از اعدام خبرتان میکنیم!‍»

حسن فیروزی از بازداشت شدگان اعتراضات در خطر اجرای حکم اعدام قرار دارد. عوامل زندان به خانواده گفته اند: حکم به اعدام به اجرای احکام ارجاع داده شده، «یک روز قبل از اجرای حکم خبرتان میکنیم»!
کانون حقوق بشر ایران، چهارشنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۱؛ حسن فیروزی از بازداشت شدگان اعتراضات با خطر اعدام مواجه شده است. به گفته یک منبع مطلع، در مراجعه خانواده حسن فیروزی به زندان اوین، به آنها گفته شده که حکم اعدام برای حسن صادر و به اجرای احکام ارجاع شده است، تا بهتر شدن وضعیت جسمی او صبر میکنیم، شما دیگر مراجعه نکنید، یک روز قبل از اجرای حکم اعدام به شما اطلاع میدهیم!»

یک منبع مطلع به کانون حقوق بشر ایران گفت: «بدنبال این خبر،‌ برخی اعضای خانواده حسن فیروزی تحت شرایط خیلی سخت تصمیم به خودسوزی گرفتند.»

گفته میشود حسن فیروزی در دادگاه شهر ری در میدان ساعی بصورتی کاملا ناعادلانه «محاکمه» و به اعدام محکوم شده است. گفته میشود نماینده دادستان در دادگاه حسن فیروزی همان شخصی است که در دادگاه محسن شکاری نیز بعنوان نماینده دادستان حضور داشته. وی با اتهاماتی همچون «لیدری اعتراضات، تبلیع علیه نظام، برهم زدن امنیت و ….» متهم به محاربه و به اعدام محکوم شده است.

وی پس از شکنجه در روز ۲۳ آذر برای درمان به بیمارستان منتقل شد و علیرغم تجویز پزشک که باید تحت جراحی قرار بگیرد، ماموران اطلاعات سپاه به صورت وحشیانه ای به بیمارستان حمله کرده، او را از بیمارستان ربوده و به سلول انفرادی زندان اوین منتقل کردند.

براثر ضربات شدید پایه صندلی به پهلو حسن فیروزی، کلیه چپ او از بین رفته و حسن دچار خونریزی شدید داخلی شده وی با همین وضعیت در سلول انفرادی اوین بدون رسیدگی رها شده و احتمال دارد هرلحظه جانش را از دست بدهد.

در روز ۲۶ آذرماه، حسن فیروزی را از سلول انفرادی زندان اوین به مکان نامعلومی منتقل کردند. این درحالی است که حسن بشدت شکنجه شده و بنا به اخباری که از زندان رسیده دست و صورت حسن بشدت مجروح و کبود شده بود.

نهایتا در مراجعه خانواده به زندان اوین به آنها گفته شد که از اینجا بروید، حکم اعدام او به اجرای احکام صادر شده و یک روز قبل از اجرا به شما خبر میدهیم.

حسن فیروزی یک نوزاد به اسم حنانه دارد که در زمان بازداشت وی در آبانماه، ۱۸روزه بوده است. وی روز ۵ آبان در خیابان انقلاب تهران بازداشت شده و به او اتهام «لیدری اعتراضات و تبلیغ علیه نظام» را زده اند. وی ابتدا با قید وثیقه آزاد شده و مجددا روز ۵ آذر دستگیر و زیر شکنجه برده می شود.

وی در یک فایل صوتی اعلام کرد که تمامی وسایلش را ربوده و ضبط کرده اند. او گفت اتهاماتی که به او زده اند تماما دروغ بوده است.

به گفته شاهدان محل،‌ خانه حسن فیروزی توسط عوامل حکومت پلمپ شده و از خانواده وی نیز خواسته شده فورا خانه خود را تخلیه و ترک کنند.

همچنین به خانواده حسن فیروزی گفته شده که او قصد خودکشی در زندان را داشته اما ماموران زندان جلویش را گرفته اند. این درحالیست که حسن قبل از بازداشت اعلام کرده بود که قصد خودکشی ندارد و بخاطر دخترش تمام تلاشش را میکند که زنده بماند.

اکنون جان حسن فیروزی به شدت در خطر اعدام است و خانواده وی نیز در شرایط بسیار سخت و دشواری هستند. ما از همه جوامع و سازمانهای حقوق بشری و شورای حقوق بشر ملل متحد میخواهیم برای توقف جنایت در ایران اقدام عملی عاجل بعمل بیاورند.

۴ دی, ۱۴۰۱
in حقوق بشر

۱۴۰۱ دی ۴, یکشنبه

ابهام در سرنوشت امید فرامرزی، شهروند بازداشت شده اهل ایوانغرب

وضعیت امید فرامرزی، شهروند بازداشت شده و عضو جامعه ورزشی ایوانغرب از توابع استان ایلام، همچنان نامعلوم است.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، بیش از دو هفته پیگری‌های مکرر خانواده امید فرامرزی، برای اطلاع از وضعیت فرزندشان نتیجه‌ای در پی نداشته و اطلاعی از محل نگه‌داری وی در دسترس قرار نگرفته است.
این شهرند اهل ایوانغرب، روز جمعه ١۶ آذر ١٤٠١ (٧ دسامبر ٢٠٢٢) پس از بازداشت توسط نیروهای حکومتی به مکان نامعلومی منتقل شده است.

 

امید فرامرزی از زمان بازداشت تاکنون، از حقوق ابتدایی خود مانند حق ملاقات با خانواده حق و دسترسی به وکیل محروم بوده است.

هه‌نگاو ۳ دی ۱۴۰۱

اجرای حکم اعدام یک زندانی در زندان ایرانشهر

خبرگزاری هرانا – سحرگاه امروز شنبه ۳ دی‌ ماه، حکم یک زندانی که پیشتر از بابت اتهام قتل توسط دادگاه انقلاب ایرانشهر به اعدام محکوم شده بود، در زندان این شهر به اجرا درآمد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کمپین فعالین بلوچ، سحرگاه امروز ۳ دی‌ماه ۱۴۰۱، حکم اعدام یک زندانی در زندان ایرانشهر اجرا شد.

هویت این فرد “ملک برهانزهی، فرزند محمد، اهل بخش دامن ایرانشهر” عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، وی پیشتر از بابت اتهام قتل توسط دادگاه انقلاب ایرانشهر به اعدام محکوم شده بود.

تا لحظه تنظیم این گزارش، اعدام این زندانی از سوی رسانه‌ های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

بر اساس گزارش سالانه مرکز آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۱ تا ۷ اکتبر ۲۰۲۲، حداقل ۵۲۸ نفر در نقاط مختلف ایران به شیوه حلق آویز اعدام شدند، که این رقم در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، حدود ۹۸ درصد افزایش داشته است. صدور و اجرای حکم اعدام شهروندان در ایران، در حالی رخ می‌دهد که بسیاری از متهمان از دسترسی به یک روند عادلانه‌ دادرسی محروم‌اند.

هرانا ۳ دی ۱۴۰۱

صدور حکم اعدام برای یک متهم در تهران

خبرگزاری هرانا – یک متهم به قتل توسط شعبه دهم دادگاه کیفری یک استان تهران به اعدام محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، به نقل از رکنا، یک مرد در تهران از بابت اتهام قتل به اعدام محکوم شد.

بر اساس این گزارش، رسیدگی به این پرونده از سال ۹۷ با کشف جسد مرد ۶۵ ساله ای در بیابان امین آباد که بر اثر ضرب و شتم شدید جان باخته بود آغاز شد.

در بررسی‌ها معلوم شد، آخرین تماس قربانی با دامادش سعید بود، وی همزمان با قتل پدر زنش ناپدید شده و همین موضوع سبب شد تا ماموران به او مشکوک شوند. به این ترتیب او ردیابی و بازداشت شد.

متهم طی اعترافات خود اظهار داشت: “من رابطه خوبی با پدرزنم داشتم او همیشه اختلافات من و همسرم را حل و فصل می‌کرد روز حادثه هم برای حل اختلافم با او تماس گرفتم و قرار ملاقات گذاشتم اما پیش از آنکه او را ببینم شیشه مصرف کردم. وقتی به امین‌ آباد رسیدیم خواهرزنم با تلفن همراه من تماس گرفت و خواست تا با پدرش صحبت کند بعد از آنکه مکالمه‌ آنها تمام شد پدرزنم می‌خواست گوشی را به من برگرداند که من به خاطر توهم ناشی از مصرف شیشه خیال کردم می‌خواهد من را با سنگ بزند به همین خاطر ضربه‌ای به صورتش زدم و سپس با چوب ضربه‌ای به پاهایش زدم تا به زمین افتاد. همان موقع پشیمان شدم و خواستم او را به بیمارستان برسانم اما چون تعادل نداشتم چندبار به زمین خوردم و او از چند نقطه آسیب دید.”

به دنبال اظهارات متهم، او به اتهام قتل عمد توسط شعبه دهم دادگاه کیفری یک استان تهران به اعدام محکوم شد.

هرانا ۳ دی ۱۴۰۱

دیده‌بان حقوق بشر: «جمعه خونین زاهدان مرگبارترین سرکوب سال بود»

دیده بان حقوق بشر اعلام کرد جمعه ی خونین زاهدان مرگبارترین سرکوب سال بوده است.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، سازمان دیده بان حقوق بشر طی گزارشی اعلام کرده که اقدامات جمهوری اسلامی در جمعه ی خونین زاهدان مرگبارترین سرکوب سال بوده است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرد که ماموران سرکوب‌گر رژیم جمهوری اسلامی ایران با به کار بستن «نیروی قهریه کشنده غیرقانونی» در روز هشتم مهر ده‌ها معترض را در زاهدان کشته و زخمی کردند، و بالاترین رقم کشته‌شدگان در یک روز در این «جمعه خونین» ثبت کردند.

این نهاد در بیانیه‌ای تاکید کرد: «هیئت حقیقت‌یاب سازمان ملل متحد درباره ایران که اخیرا تشکیل شده‌ است باید توجه ویژه‌ای به جنایات نیروهای امنیتی در مناطق با اکثریت اقلیت‌ها مثل زاهدان، مرکز سیستان و بلوچستان معطوف کند که اکثریتی بلوچ دارد.»

کمپین فعالین بلوچ ۲ دی ۱۴۰۱

مولانا محمدحسین گرگیج: «اعدام، بازداشت و شکنجه مردم هیچ دستاوردی ندارد»

مولانا محمدحسین گرگیج با تأکید بر «شنیدن صدای مردم و مخالفان»، نسبت به صدور احکام اعدام و شکنجه و احضار مردم به ویژه قشر دانشجویان، پزشکان، علما و سایر افراد مؤثر جامعه انتقاد کردند.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، امروز ۲ دی ماه ۱۴۰۱، مولانا محمدحسین گرگیج در مراسم نمازجمعه شهرستان گالیکش گفتند: خداوند به پیامبر اسلام اجازه یک اَخم و ترشرویی ساده به روی مردم را نداد پس ما چگونه اجازه تندخویی و غضب بر مردم را داریم؟! اگر امروز بر مردم خشم و غضب داشته باشیم از ما بیزار می شوند، اعدام، بازداشت و شکنجه مردم هیچ ثمر و نتیجه ای ندارد.»

روحانی سرشناس اهل سنت کشور افزود: «نباید اقشار مختلف جامعه به ویژه دانشجویان، پزشکان و علما و تمام کسانی که وجودشان برای جامعه مفید است به دادگاه‎های ویژه احضار شوند و بازداشت چنین افراد مؤثری، تنفر در جامعه را برانگیخته ترمی‎کند.»

مولانا گرگیج در ادامه با اشاره به «مشکلات معیشتی مردم» خاطرنشان ساختند: «امروز گرانی در کشور به اوج خود رسیده است و مردم دیگر قدرت خرید ندارند، ارزش پول ملی به نقطه ای رسیده است که نمی‌شود آن را جزو پول‎ها برشمرد؛ در حکومت سابق، هر یک‎هزار تومان معادل ۷۰۰ دلار بود و امروز نرخ یک دلار ۴۰ هزار تومان شده است، علت اُفت ارزش پول کشور چیست و چرا به این جا رسیدیم؟! پس باید در خصوص چرایی این مسایل تدبیر شود.»

ایشان با تأکید بر توجه به اقشار مختلف جامعه تصریح کردند: «ما باید به همه اقشار جامعه توجه کنیم و به فکر حل مشکلات معیشتی مردم باشیم، امروز مشکلات اقتصادی به مرحله ای رسیده است که مردم بخاطر امرار معاش مجبورند اجزای بدن خود از قبیل کلیه را بفروشند؛ آیا کشور ایران تا این حد فقیر است که مردم آن به‎خاطر امرار معاش، اجزای بدن خود را که شرعا نیز جایز نیست بفروشند و یا اینکه به علت فقر و تنگدستی از گرسنگی بمیرند.»

خطیب برجسته اهل سنت کشور ضمن تشکر از حمایت و درخواست مردم مبنی بر بازگشت به نمازجمعه آزادشهر پس از پایان برکناری یک ساله ایشان اظهار داشتند: «از مردم و جوانان به‎خاطر صدور فراخوان‌ها و حمایت از اینجانب برای بازگشت به نمازجمعه آزادشهر تشکر می کنم و با مشورت بزرگان و اعیان در خصوص نمازجمعه آزادشهر تصمیم گیری خواهیم کرد.»

مولانا گرگیج افزودند: «ما قصد ایجاد درگیری و اختلاف قومی و مذهبی در منطقه را نداریم؛ نگاه ما نسبت به مسایل کشور، فراقومی و فرامذهبی است و دوست نداریم حتی یک قطره خون از بینی یک انسانی به خاطر این موضوع (بازگشت به آزادشهر) ریخته شود.»

مدیر دارالعلوم فاروقیه گالیکش درعین حال تأکید کردند: «ما هر کجا که باشیم سخنان خود را بیان می کنیم اما از آن سو باید به خواسته مردم نیز توجه شود که جوانان و مردم چه می خواهند و به آن باید جواب بدهند، اگر به خواسته مردم جواب دهید خرسند می‎شوند، اما اگر بی پاسخ بماند و صدای‌شان شنیده نشود و به درخواست آنان بی اعتنایی شود موجب یأس و دلسردی می شود و با ما بیگانه می شوند؛ کمال در این نیست که طرفداران خود را از دست بدهیم بلکه کمال در جذب و رضایت مخالفان است.»

مولانا گرگیج در فراز دیگری از سخنان خود ضمن انتقاد از محرومیت زنان افغانستان از فراگیری تحصیلات عالی خاطرنشان ساختند: «هنگام تشکیل حکومت طالبان از آنان درخواست کردیم حکومت فرادینی، فراقومی، فرامذهبی و فراجنسیتی تشکیل دهند که شامل همه اقشار افغانستان باشد؛ شما (طالبان) پس از به قدرت رسیدن در افغانستان مورد حمایت ما قرار گرفتید و مولاناعبدالحمید گفتند که این طالبان نسبت به گذشته متحول شده اند اما امروز مشاهده می‎کنیم از کسب تحصیلات عالی زنان جلوگیری می‌شود.»

ایشان با بیان این‎که “باید حقوق همه اقشار در افغانستان رعایت شود” گفتند: «ما هم مسلمان هستیم و با اختلاط زن و مرد و ترویج بی بند وباری مخالفیم اما تحصیل در مراکز آموزشی بر اساس تفکیک جنسیتی امری امکان پذیر است و مانعی ندارد، مگر اسلام، خواندن و علم آموزی را نهی کرده است که شما ممانعت می کنید؟! در اسلام بر علم آموزی زنان و مردان بسیار تأکید شده است.»

کمپین فعالین بلوچ ۲ دی ۱۴۰۱

بازداشت و صدور احکام سنگین علیه اعضای یک خانواده در دهلران

نیروهای حکومتی شش عضو یک خانواده اهل دهلران، از توابع ایلام را بازداشت کرده و این شهروندان علاوه بر تحمل شکنجه در بازداشتگاه، متحمل احکام سنگین دستگاه قضایی شده‌اند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، نیروهای حکومتی هریک از برادران امیرمحمد، علیرضا و محمودرضا بیگ‌پور، دو خواهر آن‌ها به نام‌های فاطمه بیگ‌پور و گلناز بیگ‌پور و همچنین احسان بیگ‌پور همسر فاطمه را در جریان مقاومت مردمی این شهر بازداشت کردند.
همچنانکه هه‌نگاو پیشتر گزارش داده بود، نیروهای حکومتی احسان بیگ‌پور را روز پنجشنبه ١ دی ١٤٠١ (٢٢ دسامبر ٢٠٢٢) بازداشت کرده و به زندان ایلام منتقل کردند.
همچنین، روز دوشنبه ٢١ آذر ماه، محمودرضا بیگ‌پور، ٣٧ ساله و روز پنجشنبه ١٧ همان ماه، برادری وی علیرضا بیگ‌پور، توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد.
به گفته منابع مطلع، این دو برادر پس از شکنجه و بازجویی در نهادهای حکومتی به زندان مرکزی ایلام منتقل شده‌اند.
پیش از آن نیز، امیرمحمد بیگ‌پور، عضو ١٧ ساله این خانواده، روز سه‌شنبه ١ آذر ١٤٠١ بازداشت شده و به مکان نامعلومی انتقال یافته بود که پس از چند هفته با وثیقه و موقتاً آزاد شد.
فاطمه و گلناز بیگ‌پور، دو عضو دیگر این خانواده در روز چهارشنبه ٣٠ شهریور ١٤٠١، بازداشت شده و پس از آزادی مشروط متعاقب یک ماه بازداشت، توسط فادگاه انقلاب دهلران هر کدام به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

قابل ذکر است که تمامی این شهروندان در دوره بازداشت از ابتدایی‌ترین حقوق خود از جمله ملاقات و دسترسی به وکیل محروم بوده و در مواردی متحمل شکنجه شدید شده‌اند.

هه‌نگاو ۱ دی ۱۴۰۱

۱۴۰۱ دی ۲, جمعه

اعتراضات سراسری؛ گزارشی از بازداشت، آزادی و تداوم بازداشت ۵ شهروند

خبرگزاری هرانا – مجتبی حفیظیان و میثم روزپیکر شهروندان ساکن دهدشت توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. از سوی دیگر محمد رضوانی شهروند ساکن گچساران و ساناز مغفور شهروند ساکن تهران با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند. به علاوه دانیال قزلجایی، دانشجوی ساکن گنبدکاووس کماکان در بازداشت بسر میبرد.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱، مجتبی حفیظیان و میثم روزپیکر شهروندان ساکن دهدشت توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

یک منبع مطلع در این خصوص به هرانا گفت: “این شهروندان پس از ۵ روز نگهداری در سلول انفرادی اداره اطلاعات یاسوج به زندان این شهر منتقل شدند.”
تا کنون از دلایل بازداشت این شهروندان اطلاعی در دست نیست.

همچنین دانیال قزلجایی، دانشجوی ساکن گنبدکاووس علیرغم گذشت ۳۵ روز از زمان دستگیری، کماکان در بازداشت بسر میبرد.

به گفته یک منبع مطلع آقای قزلجایی در دوران بازجویی به اتهامات سنگینی متهم شده است.

دانیال قزلجایی، ۲۲ ساله، ساکن گنبدکاووس و دانشجوی رشته حقوق روز چهارشنبه ۲۵ آبان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و تاکنون از محل نگهداری این شهروند اطلاعی در دست نیست.

از سوی دیگر محمد رضوانی شهروند ساکن گچساران و ساناز مغفور، مربی یوگا و ساکن تهران با تودیع قرار وثیقه آزاد شدند.

آزادی آقای رضوانی با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی صورت گرفته است.

خانم مغفور در تاریخ ۱۹ مهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ۴۲ روز از بند ۲۰۹ زندان اوین به زندان قرچک ورامین منتقل شد.

آقای رضوانی نیز در تاریخ ۳۰ شهریور در جریان تجمعات اعتراضی بازداشت شده بود.

تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این شهروند اطلاعی در دست نیست.

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.

خبرگزاری هرانا –۱۴۰۱/۰۹/۳۰

۱۴۰۱ دی ۱, پنجشنبه

رهایی از اعدام یک زندانی بلوچ با رضایت شاکی در زندان زاهدان

یک زندانی بلوچ که پیشتر بابت اتهام قتل به حکم اعدام محکوم شده بود، با وساطت معتمدین و رضایت اولیای دم از چوبه دار رهایی پیدا کرد.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، روز سه‌شنبه ٢٩ آذر ماه ۱۴۰۱، یک زندانی بلوچ محکوم به اعدام با رضایت اولیای دم از چوبه دار رهایی پیدا کرد.

هویت این زندانی بلوچ «عاصف شه بخش» ۳۰ ساله فرزند محمد عمر اهل زاهدان عنوان شده است.

گفته می شود وی در سال ۹۹ بابت اتهام قتل بازداشت و به اعدام محکوم شده بود.

گفتنی است روز یکشنبه ۲۷ آذر ماه عاصف شه بخش به همراه ایوب ریگی جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان مرکزی زاهدان منتقل شده بودند.

همچنین ایوب ریگی ۳۷ ساله فرزند دادمحمد متاهل ساکن زاهدان در سال ۹۸ با اتهام قتل بازداشت و از شعبه دادگاه کیفری زاهدان به اعدام محکوم شده است. معتمدین و بزرگان، هم اکنون در حال رایزنی و گفتگو با شاکیان پرونده جهت گرفتن رضایت از اولیای دم هستند.

براساس گزارش سالانه ۲۰۲۱ کمپین فعالین بلوچ، دستکم هشت زندانی محکوم به اعدام که یکی از آنها تبعه اهل افغانستان بوده با وساطت روحانیون بلوچ از چوبه اعدام رهایی پیدا کرده اند.

کمپین فعالین بلوچ،  ۳۰ آذرماه ۱۴۰۱،

ابهام در وضعیت پرونده سیران هرمزی متعاقب انتقال به زندان ارومیه

 

پس از سه هفته بی‌خبری مطلق از سرنوشت سیران هرمزی، شهروند ربوده شده اهل بوکان، تازه‌ترین گزارش حاکی از شرایط مبهم وی پس از انتقال به زندان ارومیه است.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، سَیران هرمزی، ٢٣ ساله و ساکن بوکان، بعد از سپری کردن ٢١ روز از ربوده شدن، به بند زنان زندان مرکزی ارومیه منتقل شده است.
این شهروند اهل بوکان، در روز دوشنبه ۷ آذر ۱۴۰۱ توسط نیروهای اطلاعات سپاه ارومیه در منزل خود ربوده شده بود.
از شرایط نگه‌داری و وضعیت عمومی سیران هرمزی، تا این لحظه جزئیات دقیقی در دسترس قرار نگرفته است و از حق دسترسی به وکیل و همچنین ملاقات با خانواده‌اش محروم بوده است.

هه‌نگاو؛ چهارشنبه ۳۰ آذر ۴۰۱

شعیب میربلوچ‌زهی، معترض ۱۸ ساله بلوچ به اعدام محکوم شد

سازمان «حال‌وش» که اخبار نقض حقوق‌‌بشر در استان سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد از صدور حکم اعدام برای یک معترض ۱۸ ساله بلوچ، به نام «شعیب میربلوچزهی ریگی» خبر داده است.

حال‌وش در گزارشی که روز سه‌شنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۱ منتشر کرده ضمن اعلام این خبر نوشته است که این نوجوان در تاریخ ۱۳ مهرماه بازداشت شده و حکم اعدام او در تاریخ ۲۸ آذر، یعنی حدود دو ماه و نیم بعد از بازداشت او صادر شده است.

حال‌وش با انتشار تصویری از شناسنامه این نوجوان اهل خاش، تاریخ تولد او را ۱۸ بهمن ۱۳۸۲ اعلام کرده است.

بر اساس این گزارش، شعیب در روز بازداشت خود، یعنی چهارشنبه ۱۳ مهرماه از خانه «به قصد تهیه دارو به داروخانه‌ای در خیابان مدنی زاهدان خارج شده و در مقابل داروخانه توسط نیروهای اطلاعات بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.»

او با وجود سن و سال کم،  مدت ۱۴ روز در بازداشتگاه اطلاعات زاهدان به شدت مورد شکنجه قرار گرفته است، «به طوری که آثار کبودی شدیدی بعد از یک‌ماه» همچنان روی بدنش بوده است.

منابع حال‌وش اعلام کرده‌اند که او در تمام دوران بازداشت تحت شکنجه بوده و وادار به اعترافات اجباری علیه خود شده است. همچنین اعلام شده که او حق دسترسی به وکیل را نداشته و حتی بدون اطلاع خانواده‌اش دادگاهی شده و برای او حکم اعدام صادر شده است.

بر اساس این گزارش، اتهام شعیب میربلوچ‌زهی، «افساد فی‌الارض» عنوان شده و روز دوشنبه ۲۸ آذرماه، حکم اعدام او در زندان زاهدان به او ابلاغ شده است. همچنین عنوان شده که تماس تلفنی او با خانواده قطع شده است و خانواده از وضعیت این نوجوان که حکم اعدام اخیرا به او ابلاغ شده، اطلاعی ندارند.

پیش‌تر سازمان‌های حقوق‌بشری اعلام کرده بودند که از زمان شروع اعتراضات در ایران، دست‌کم ۲۸ نفر از معترضان با خطر اعدام روبرو شده‌اند که از این تعداد برای ۱۱ نفر حکم اعدام صادر شده است.

همچنین نهادهای حقوق‌بشری بلوچستان، قبلا از خطر صدور احکام بسیار سنگین برای فعالان مدنی و معترضان بلوچ خبر داده بودند.

حال‌وش، روز دوشنبه از خطر صدور حکم سنگین برای «حسین کاشانی»، از دوستان «خدانور لجه‌ای»، شهروند معترض بلوچی که شکنجه او در زندان زاهدان به یکی از نمادهای مقاومت معترضان بلوچ تبدیل شده، خبر داده بود.
از طریق استان‌وایر با یک مقام محلی تماس بگیرید

۲۹ آذر ۱۴۰۱  iranwire

الهام مدرسی؛ محبوس در زندان کچوئی با خطر از دست دادن کبد

«الهام مدرسی»،‌ نقاش ۳۲ ساله کرد که در زندان کچوئی کرج در بازداشت به‌ سر می‌برد، در شرایط وخیم جسمانی است و خواهر او می‌گوید به زودی کبد خود را از دست خواهد داد. به گفته «مژگان رزا، مدرسی»، الهام به دلیل وضعیت جسمانی‌اش باید هرچه سریع‌تر آزاد شود. به گفته خانواده او، در زمان دستگیری، ماموران با حمله به منزلی که الهام با مادرش در آن ساکن هستند، با ضرب‌و‌شتم او را با خود برده‌اند.

«ناتالیا گوله»، یکی از اعضای مجلس سنای فرانسه،‌ نماینده بخش اورن و از اعضای اتحادیه دموکرات‌ها در این کشور، روز دوشنبه۲۸آذر، کفالت سیاسی الهام را برعهده گرفت و در حساب شخصی توییتر خود نوشت: «سرافرازم که كفالت سیاسی الهام مدرسی به عهده گرفته‌ام  که در روز ۱۱آبان، در  ساعت ۱۰:۳۰ صبح، در منزلش بازداشت شد.»

خانم گوله عضو کمیسیون امور خارجه و نیروهای دفاعی فرانسه است. او پیش‌تر هم از «رضا رسایی» که به جرم محاربه، به اعدام در شهر «صحنه» در استان کرمانشاه محکوم شده است حمایت کرد و نوشت، من مادر خوانده او هستم.

***

الهام مدرسی، شهروند ۳۲ ساله، از ۱۱ آبان در زندان کچویی کرج در بازداشت است. او مبتلا به بیماری ژنتیکی کبد و روده است و به گفته اعضای خانواده، از مراقبت درمانی محروم شده و شرایط سلامت او به اطلاع خانواده نمی‌رسد.

«مژگان رزا مدرسی»، خواهر الهام مدرسی، نقاش جوان ساکن کرج، با اعلام این خبر به «ایران‌وایر» می‌گوید:‌ «خواهرم را بدون دسترسی به درمان و دارو نگه داشته‌اند تا بمیرد.»

به گفته او، الهام را به دلیل اتهامات واهی بازداشت کرده‌اند که هیچ یک را نه می‌توانند ثابت کنند، نه الهام آن اقدامات را انجام داده است.

به گفته مژگان، پنجشنبه ۲۴آذر۱۴۰۱، الهام نخستین ملاقات کابینی با مادر خود را داشته است و گفته می‌شود که وضع روحی و جسمی الهام اصلا مناسب نبوده است.

مژگان مدرسی می‌گوید:‌ «بخشی از اطلاعات پزشکی الهام توسط دکتر ایمان طاهری، پزشک ساکن تورنتو در کانادا بررسی شده است و نشان می‌دهد به دلیل بیماری زمینه‌ای که الهام دارد، بخش عمده‌ای از روده او از بین رفته است و کبد او نیز به زودی از بین خواهد رفت.»

به گفته مژگان مدرسی، «الهام در زندان دچار خونریزی شدید شده است.»

مژگان همچنین می‌گوید: «داروهای الهام را به دست او نمی‌رسانند و حاضر به آزادی الهام نیستند.» برادر الهام به دلیل بیماری مشابهی که دارد پیوند کبد داشته است.

مژگان مدرسی توضیح می‌دهد:‌«جان الهام در خطر است. باید هرچه زودتر کمک بگیرد. مشخص نیست چه داروهایی به الهام می‌دهند و معلوم نیست بیماری او در چه حدی است، چون الهام باید تحت نظر پزشک متخصص خودش باشد.»

الهام مدرسی بعد از بازداشت برای دو هفته در انفرادی زندان کچوئی نگهداری شده است و بعد از دو هفته، به بند عمومی منتقل می‌شود.

 

حمله ماموران با ۴ خودرو برای بازداشت نقاش جوان
الهام مدرسی ۱۱آبان۱۴۰۱، حدود ساعت ۱۱ صبح، در حمله لباس‌ شخصی‌ها به منزل والدین خود دستگیر شد. مامورانی که برای دستگیری الهام مراجعه کردند، با ۴ اتومبیل به منزل آن‌ها رفته‌اند.

اعضای خانواده می‌گویند الهام را با ضرب‌و‌شتم از خانه بیرون برده‌اند. برادر او به خواهران خود گفته موقع بازداشت، با قنداق اسلحه به پهلو و کتف او محکم ضربه زده‌اند و آسیب جدی دیده است.

به گفته مژگان، در ابتدا به خانواده گفته‌اند بعد از دو یا حداکثر سه روز، آزاد می‌شود. خانواده را تهدید کردند که با رسانه‌ها تماس نگیرند. بعد از چند روز گفتند بازداشت چند هفته طول می‌کشد. در روزهای اول هیچ صحبتی از دلیل بازداشت الهام نمی‌کردند.

مژگان توضیح می‌دهد که: «یک روز در اداره اطلاعات سپاه نگه داشته شده و روز بعد از آن، به زندان کچوئی کرج منتقل می‌شود. با بررسی بسیار زیاد و از طریق آشنایانی که داشتیم، سعی کردیم بفهمیم چرا بازداشت شده است. بعد از ۳۵ روز فهمیدیم با اتهامات واهی الهام را بازداشت کرده‌اند. موارد عنوان شده که به الهام گفته‌اند خرابکاری در تاسیسات عمومی، اخلال در نظام و آسایش عمومی، تحریک مردم به قصد کشتار و تبلیغ علیه نظام است.»

به گفته مژگان، الهام هیچ‌کدام از اتهامات را قبول نکرده و تنها به صورت شفاهی تفهیم اتهام شده است و کیفر خواست به او نداده‌اند. او می‌گوید که دو مورد «تحریک مردم به قصد کشتار و تبلیغ علیه نظام»، به دلیل استوری‌های اینستاگرام الهام بوده است.

خانواده الهام می‌گویند استوری‌های منتشر شده در اینستاگرام الهام درخواست او برای توقف کشتار مردم و جوانان بود است. حساب کاربری اینستاگرام الهام خصوصی بوده و فقط تعداد محدودی دنبال‌کننده داشته است که شامل خانواده و دوستان او بوده‌اند. به گفته خواهر الهام، این نقاش جوان هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته است، هیچ‌گونه مدرکی هم دال بر اتهامات نسبت داده شده به او موجود نیست.

به گفته مژگان مدرسی، این نقاش جوان از بازجوی خود پرسیده آیا فیلم و یا مدرکی در مورد اقداماتی که به من نسبت داده‌اید در دست دارید؟ به او گفته‌اند تو هیچ حقی نداری که چنین سوالی بپرسی، فقط ما از تو سوال می‌کنیم.

خانواده الهام می‌گویند اطلاعات سپاه نهاد بازداشت کننده الهام بوده است و حق داشتن وکیل را هم  به او نداده‌اند. ماموران در حمله به منزل مادر الهام،  لپ‌تاپ و موبایل الهام و مادرش را برده‌اند.

 

تهدید زندانی: مادرت سکته کرده است
مژگان مدرسی می‌گوید برای اینکه الهام اتهامات نسبت داده شده به خود را بپذیرد و او را تحت فشار قرار دهند به او گفته‌اند مادرت سکته کرده، در حالی که دروغ بوده است.

موبایل مادر الهام با گذشت بیش از ۴۰ روز تا زمان تنظیم این گزارش به او بازگردانده نشده است و الهام امکان تماس تلفنی با هیچ کدام از اعضای خانواده را در روزهای اولیه بازجویی نداشته است. مژگان مدرسی می‌گوید به دلیل دروغی که به الهام گفته‌اند،‌ خیلی زجر کشیده است.

مژگان می‌گوید: «بازپرس پرونده الهام مدرسی در زندان کچوئی کرج، فردی به نام مظاهری است که خیلی الهام را تحت فشار قرار داده است.»

 

تهدید به سکوت شدیم، ولی دیگر چیزی برای از دست دادن نداریم
نهاد بازداشت کننده، خانواده الهام را از بدو بازداشت او تهدید به سکوت کرده‌اند. مژگان می‌گوید: «برادرم که به تازگی پیوند کبد گرفته است، به دلیل شرایط بحرانی الهام، اصلا حال خوبی ندارد. ۴۵ روز است که ماموران امنیتی می‌دانند بیماری برادرم آرمان هم کشنده است، ولی خانواده‌ام و برادرم را آزار می‌دهند. این‌ها (ماموران) مریض هستند.»

 

الهام مدرسی در خطر از دست دادن کبد است
دکتر «ایمان طاهری»، متخصص جراحی که چند نمونه از آزمایشات الهام را در اختیار داشته است به «ایران‌وایر» می‌گوید: «الهام با دو بیماری مختلف دست و پنجه نرم می‌کند که هر دو بیماری یک ریشه مشترک مربوط به بیماری خودایمنی دارند، که از یک طرف کبد و مجاری صفرا او داخل کبد را درگیر می‌کند، و از طرف دیگر کل دستگاه گوارش، از دهن تا مقعد را درپی می‌گیرد، ولی بیشتر روده باریک را درگیر می‌کند. علائم بیماری کبدی خانم الهام مدرسی قابل کنترل است، هرچند بیماری قابل درمان نیست.»

نام این بیماری به گفته این جراج متخصص بیماری خود ایمنی کبدی، با عنوان « Primary sclerosing cholangitis (PSC) کلانژیت اسکلروزان اولیه» است.

دکتر ایمان طاهری در مورد روند بیماری چنین می‌گوید:‌ «در این بیماری مجاری داخلی و خارجی کبد به صورت خود ایمن زخم شده و آسیب می‌بینند، کم‌کم تنگ شده و بسته می‌شوند. وقتی جریان صفرا برقرار نباشد، علائم بسیار شدیدی همچون زردی و خارش ایجاد می‌کند و کم‌کم تمام سیستم هاضمه بهم می‌ریزد و جذب مواد غذایی دچار اختلال می‌شود و در نهایت، درمان آن فقط با تعویض و پیوند کبد ممکن است.»

به گفته این پزشک، یکی از عوامل تشدید کننده این بیماری استرس و فشار روانی است که می‌تواند به سرعت این بیماری را وارد مرحله فلراپ یا حمله بکند. شرایط فعلی الهام می‌تواند تشدید کننده بیماری او باشد.

به گفته این متخصص جراحی، مساله مهم در شرایط فعلی در خصوص وضعیت زندانیان بازداشتی، بحران عدم رسیدگی به بیماران در سیستم قضایی در جمهوری اسلامی است.

او با اشاره به موارد متعدد در سال‌های گذشته، از جمله رسیدگی نکردن به زندانی بیمار مثل «آرش صادقی» و مرگ «بکتاش آبتین» توضیح می‌دهد:‌ «رسیدگی به بیماران در سیستم قضایی جمهوری اسلامی برخلاف اینکه یک حق محسوب می‌شود، بسیار معیوب است. البته اتفاق جدیدی هم نیست، هرچند به نوعی تجاوز به حقوق زندانی است. چون مسوولیت سلامت زندانی با زندانبان است و این اصل در جمهوری اسلامی نادیده گرفته شده است.»

به گفته ایمان طاهری، قوه‌قضاییه و حکومت جمهوری اسلامی،‌ می‌تواند به نوعی از بیماری زمینه‌ای زندانیان به عنوان اهرم فشار و حذف فیزیکی این افراد همچون بکتاش آبتین استفاده کند. حتی بیماری زمینه‌ای زندانیان به عنوان اهرم فشار روی خانواده افراد بازداشت شده مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد که نیاز به توجه بین‌المللی دارد. چون رسیدگی به بیماران هیچ نیازی به دستور قضایی ندارد، یک حکم اساسی در طبابت است.

طبق گفته مژگان مدرسی، الهام  آخرین‌بار ۴ ماه پیش آزمایشات مربوط به بیماری خود را انجام داده است. خواهران الهام در خصوص خطری که الهام را تهدید می‌کرده است اطلاعی نداشته‌اند. پزشک معالج الهام پیش‌تر به خانواده گفته بوده که او به هیچ عنوان نباید تحت استرس باشد، استرس برای الهام مرگ‌بار است. خواهر او می‌گوید فشاری که الان الهام تحمل می‌کند برای او کشنده است.

 

الهام مدرسی و زندگی او در یک برش
الهام مدرسی ۳۲ ساله متولد سنندج و ساکن شهر فردیس کرج ، شاغل نیست، نقاشی می‌کشد و به نقاشی علاقه دارد. پدر الهام سال ۱۳۸۰ درگذشته است.

یکی از خواهران الهام نیز که ساکن نروژ بود، سال گذشته درگذشت و در حال حاضر، الهام  ۳ خواهر و یک برادر دارد که ۲ خواهر او «ژیلا» و مژگان مقیم سوئد هستند، و خواهر دیگر او «ناهید»، در ترکیه پناهنده سازمان ملل است. تنها برادرش «آرمان» ساکن ایران و مبتلا به بیماری psc+uc است که سال گذشته به‌خاطر همین بیماری، پیوند کبد انجام داده است، بیماری‌ای که الهام هم به آن مبتلا است، که موجب التهاب روده و کبد می‌شود و در صورت عدم دسترسی به مراقبت‌های پزشکی، موجب پیشرفت بیماری و از دست دادن کبد می‌شود.

خواهر الهام می‌گوید مادر پیرم که چند سال با زحمت تک و تنها ما را بزرگ کرده، به‌جز مستمری پدرم که ناچیز است، منبع درآمدی ندارد و امرار معاش زندگی آن‌ها و تهیه داروهای گران برادرم و الهام و کرایه خانه، از طریق ۲ دختر او از سوئد تامین می‌شود.

۲۹ آذر ۱۴۰۱ iranwire

۱۴۰۱ آذر ۲۹, سه‌شنبه

ندامتگاه مرکزی کرج؛ اعتراض زندانیان به اجرای حکم اعدام و سرکوب خشن مسئولان زندان

خبرگزاری هرانا – از ساعاتی پیش ندامتگاه مرکزی کرج فضای پر تنشی ناشی از درگیری مسئولان زندان با زندانیان را تجربه می کند. این درگیری در پی اعتراض زندانیان به انتقال چند زندانی محکوم به اعدام برای اجرای حکم آنها صورت گرفته است. تعدادی از زندانیان معترض در جریان این درگیری مجروح شده اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از ساعاتی پیش ندامتگاه مرکزی کرج فضای پر تنشی ناشی از درگیری را تجربه می کند.

یک منبع مطلع در این خصوص به هرانا گفت: “مسئولان زندان در حال انتقال ۴ تن از زندانیان محکوم به اعدام برای اجرای حکم آنها بودند که با اعتراض و سر دادن شعارهایی از جانب شماری از زندانیان مستقر در سالن های ۲، ۳ و ۵ مواجه شدند. اعتراض زندانیان با دخالت گارد به درگیری و خشونت کشیده شد و بیش از ۱۰۰ تن از زندانیان دچار جراحت شدند. زندانبانان برای سرکوب اعتراض صورت گرفته به تیراندازی متوسل شدند.”
بر اساس گزارشات دریافتی هرانا؛ “روز سه شنبه زندانیان در اعتراض به اعمال رفتارهای خشونت آمیز مسئولان زندان، تعدادی از در ها و دوربین های زندان را شکسته اند.”

همچنین اطلاعات دریافتی حاکی از آن است؛ “چهار زندانی محکوم به اعدام، جهت اجرای حکم به سلول های انفرادی این زندان منتقل شده اند.”

جزئیات بیشتر در این رابطه اعم از تعداد زندانیان زخمی شده و یا کشته های احتمالی این درگیری و همچنین هویت زندانیان منتقل شده به سلول های انفرادی، کماکان توسط هرانا در دست بررسی است.

خبرگزاری هرانا –  ۱۴۰۱/۰۹/۲۶

همزمان با انتقال به انفرادی؛ اعتصاب سعید اقبالی در زندان رجایی شهر کرج

خبر گزاری هرانا – سعید اقبالی، فعال مدنی محبوس در زندان رجایی شهر کرج، به یکی از سلول های انفرادی این زندان منتقل شد. وی پس از انتقال، از روز شنبه ۲۶ آذرماه، دست به اعتصاب زده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سعید اقبالی، در زندان رجایی شهر کرج دست به اعتصاب زد.

یک منبع مطلع در این خصوص به هرانا گفت: “پس انتشار نامه ای توسط ۷ زندانی این زندان در محکومیت صدور و اجرای احکام اعدام در ایران، آقای اقبالی به دستور حفاظت زندان به یکی از سلول های انفرادی این زندان منتقل شد. این فعال مدنی از روز شنبه ۲۶ آذر در اعتراض به انتقالش دست به اعصاب زد و کماکان در اعتصاب به سر میبرد”.
چندی پیش ۷ تن از زندانیان سیاسی در زندان رجایی شهر کرج، از جمله سعید اقبالی با نگارش نامه ای سرگشاده، افزایش اجرای احکام اعدام را محکوم کرده و با خانواده های معترض و مضطرب زندانیان محکوم به اعدام، اعلام همبستگی کردند.

هرانا پیشتر نامه ای با عنوان چهارشنبه‌ها صدای ماشین‌های مرگ می‌آید، را از این زندانی در خصوص اعدام‌های هفتگی زندان رجایی شهر کرج منتشر کرده بود. پس انتشار این نامه آقای اقبالی یک ماه از ملاقات کابینی و مدت سه ماه از ملاقات حضوری منع شد.

سعید اقبالی در تاریخ ۱۲ بهمن ۹۶ توسط ماموران اداره اطلاعات در منزل خود در کرمانشاه بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و نهایتا در تاریخ ۲۲ فروردین ۹۷ با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد. این فعال مدنی شهریورماه ۹۸ توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” به ۵ سال حبس تعزیری و از بابت اتهام “فعالیت تبلیغی علیه نظام” به یک سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در مرحله تجدیدنظر عینا تایید شد. با استناد به ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۵ سال حبس تعزیری از بابت اتهام “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور” برای وی قابل اجرا است. سعید اقبالی نهایتا روز یکشنبه ۱۱ خردادماه ۱۳۹۹ پس از حضور در واحد اجرای احکام دادسرای اوین بازداشت و جهت تحمل دوره محکومیت خود به زندان اوین منتقل شد. وی در فروردین ماه ۱۴۰۰، از زندان اوین به زندان رجایی شهر کرج تبعید و در تاریخ ۱۷ فروردین‌ماه، ۱۶ روز پس از تبعید و نگهداری در یک سلول انفرادی، به بند عمومی این زندان منتقل شد.

این فعال مدنی که با وجود پارگی هفتاد درصدی پرده گوش راست و عفونت و درد شدید ناشی از آن، بیش از ۸ ماه از دستور پزشک مبنی بر اعزام به بیمارستان، از رسیدگی مناسب پزشکی محروم بوده به دلیل مراجعه دیرهنگام با مشکلات جبران ناپذیری در زمینه شنوایی مواجه شده است.

خبر گزاری هرانا – ۱۴۰۱/۰۹/۲۹

اقبال خدامرادی شهروند اهل دیواندره توسط نیروهای حکومتی ربوده شد

 

روند بازداشت و ربوده شدن شهروندان در دیواندره کماکان ادامه دارد و در تازه‌ترین مورد، اقبال خدامرادی توسط نیروهای حکومتی ربوده شده است.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز یکشنبه ٢٧ آذر ١٤٠١ (١٨ دسامبر ٢٠٢٢) اقبال خدامرادی، ۴٠ ساله مورد ربایش نیروهای حکومتی قرار گرفت.
بنابر آنچه از دیواندره گزارش شده است، این شهروند در مغازه خود ربوده شده و به مکان نامعلومی انتقال یافته است. در حال حاضر اطلاعی از وضعیت وی در دسترس قرار نگرفته است.

هه‌نگاو؛ دوشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۱

محمدصادق صادقی به یک سال حبس و محرومیت های اجتماعی محکوم شد

خبرگزاری هرانا – محمدصادق صادقی، دانشجوی کارشناسی ارشد زبان انگلیسی دانشگاه تهران توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به یکسال حبس تعزیری، دو سال ممنوع‌ الخروجی و دو سال ممنوعیت استفاده از فضای مجازی محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از شوراهای صنفی دانشجویان کشور، روز یکشنبه ۱۹ آذرماه ۱۴۰۱، محمدصادق صادقی به حبس محکوم شد.

دز این گزارش آمده است، براساس این حکم که توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی صادر و به وی ابلاغ شده است، آقای صادقی از بابت اتهام “اجتماع و تبانی” به ۱ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوع‌الخروجی و ۲ سال ممنوعیت استفاده از فضای مجازی محکوم شد.

آقای صادقی، دانشجوی کارشناسی ارشد زبان انگلیسی دانشگاه تهران در تاریخ ۴ آبان ماه امسال در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و با اتمام دوران بازجویی به زندان تهران بزرگ منتقل شد. نهایتا این دانشجوی بازداشتی روز دوشنبه ۲۱ آذرماه، با قرار کفالت از زندان تهران بزرگ آزاد شد.

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.

خبرگزاری هرانا – ۱۴۰۱/۰۹/۲۸

اعتراضات سراسری؛ تداوم بازداشت سه شهروند در شهرهای مختلف

خبرگزاری هرانا – علی خالصی نژاد، دانشجوی دانشگاه فنی شمسی‌ پور تهران، جاسم شهروندی و رامیار ورمزیار شهروندان ساکن ایلام و دیواندره که پیشتر در جریان اعتراضات سراسری دستگیر شده بودند، همچنان در  بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرند.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از کردپا، رامیار ورمزیار، شهروند ساکن دیواندره و جاسم شهروندی، ۴١ ساله و اهل مورموری ایلام کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرند.

آقای ورمزیار حدود سه هفته پیش و آقای شهروند یک ماه پیش توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به ترتیب به اداره اطلاعات سنندج و زندان ایلام منتقل شدند.

شوراهای صنفی دانشجویان کشور از  تداوم بازداشت علی خالصی نژاد، دانشجوی رشته کامپیوتر دانشگاه فنی شمسی‌ پور تهران  خبر داد.

این دانشجو در  تاریخ ۲۵ آبان ماه، بازداشت و به زندان تهران بزرگ منتقل شد.

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه علیه این شهروندان اطلاعی در دست نیست.

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است.

خبرگزاری هرانا –  ۱۴۰۱/۰۹/۲۷

۱۴۰۱ آذر ۲۷, یکشنبه

حکم دسته‌جمعی دادگاه انقلاب برای معترضان دهلران: ۲۲ معترض به ۷۴ سال زندان محکوم شدند

دادگاه انقلاب ایلام در حکمی دسته‌جمعی ۲۲ تن از معترضان بازداشت شده در دهلران را به خاطر شرکت در تجمع اعتراضی در مجموع به ۷۴ سال زندان محکوم کرد.

این حکم دسته‌جمعی از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب ایلام به استناد گزارشی صادر شده که به امضای سی مامور انتظامی رسیده و شامل ۲۲ معترضی است که در جریان تظاهرات غروب ۳۰ شهریور ماه دهلران در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی، بازداشت شده بودند.

سایت حقوق بشری هه‌نگاو با انتشار تصاویری از این حکم دسته‌جمعی گزارش داد که در کیفرخواست دسته‌جمعی که برای ۲۲ تن از بازداشت شدگان تجمع اعتراضی ۳۰ شهریور ماه دهلران از سوی دادستانی این شهر صادر شده بود، آنها به «توهین به روح‌الله خمینی بنیان‌گذر جمهوری اسلامی و علی خامنه‌ای، رهبر فعلی جمهوری اسلامی» متهم شده‌اند.

بیشتر در این باره:جزئیات تکان‌دهنده از پرونده عجمیان
در بخش دیگری از کیفرخواست نیز معترضان دهلران به «اجماع و تبانی برای ارتکاب جرم برضد امنیت داخلی» و همچنین «عضویت در دسته یا جمعیت یا شعبه جمعیت‌هایی در داخل کشور با هدف برهم زدن امنیت» متهم شده‌اند.

شعبه دوم دادگاه انقلاب ایلام به استناد این کیفرخواست در حکم دسته‌جمعی همه ۲۲ معترض بازداشت شده در جریان اعتراضات ۳۰ شهریور دهلران را مجرم دانسته است.

بنابر حکم دادگاە انقلاب هر یک از محمد سیفی،نعیم میرزایی، مهدی باویر، مهدی حسینی، فاطمه بیگ‌پور، گلناز بیگ‌پور، سجاد جوشنی، مختار نوری، مجتبی عباسی و مسعود مرادیان به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدەاند.

همچنین زینب باویر، محمد محمدزاده، اسحق آبسالان، روح‌الله شیخی، جلال خیرخواه، قدرت‌الله جعفرزاده، سامان شیخی، عبدالرحیم محمدی، رامین ابراهیمی، فرشاد آزادی، رضا دارایی و سکینه علیرضایی هر کدام به ۲ سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

در بخشی از این حکم «تخریب اموال عمومی از قبیل بانک، سطل‌های زباله، کیوسک راهنمایی و رانندگی» نیز، به عنوان بخشی از تخلفات این معترضان قید شده است.

بنابر اعلام مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در جریان اعتراضات سراسری که روز شنبه ۲۶ آذر وارد چهارمین ماه خود شد تاکنون دست‌کم ۱۸ هزار و ۴۵۲ نفر بازداشت شده‌اند.

براساس بولتن‌های فرمانده سپاه پاسداران که پس از هک خبرگزاری فارس منتشر شد شمار معترضان بازداشت شده در دو ماه اول این اعتراضات بیش از ۲۹ هزار نفر بوده است.

هفته گذشته رئیس دادگستری تهران از صدور حکم برای بیش از ۴۰۰ نفر از معترضان خبر داد و گفت که در استان تهران، ۱۶۰ تن از معترضان به حبس بین ۵ تا ۱۰ سال، ۸۰ تن به حبس بین ۲ تا ۵ سال، ۱۶۰ تن به حبس تا ۲ سال و ۷۰ تن به جریمه نقدی محکوم شده‌اند.

همچنین بنابر گزارش جدید سازمان حقوق بشر ایران ۳۹ تن از معترضان با احکام اعدام یا اتهام‌هایی چون محاربه و افساد فی‌الارض مواجه شده‌اند و در خطر اعدام قرار دارند.

۲۷/آذر/۱۴۰۱
رادیو فردا

سروش پوراحمدی در بیمارستانی در کرج جان باخت

«سروش پوراحمدی»، از معترضان بازداشتی، در بیمارستانی در کرج جان باخت.

سروش پوراحمدی، جوان ۳۲ سال اهل زیباکنار بندر انزلی و ساکن کرج، اوایل آذرماه در اعتراضات سراسری در شهر محل سکونتش ربوده شده و بعد از ۲۵ روز شکنجه، در جاده‌ای رها شده بود.

براساس اخبار منتشر شده در فضای مجازی، آثار شکنجه روی بدن او مشهود بوده است.

او در خانه دچار ایست قلبی شد و ۲۶آذر، در بیمارستانی در کرج جان باخت.

۲۷ آذر ۱۴۰۱ iranwire

نگرانی از وضعیت فراز پرتوی، شهروند بازداشت‌شده اهل روانسر و مدیر ارشد امنیت شبکه ایرانسل

 

سرنوشت فراز پرتوی، اهل روانسر از توابع استان کرمانشاه با گذشت حدود یکماه از بازداشت در تهران، کماکان نامعلوم گزارش می‌شود. وی مدیر ارشد امنیت شبکه و تحلیل داده شرکت اپراتور ایرانسل است.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، اواخر آبان ماه ١٤٠١، فراز پرتوی، اهل روانسر و ساکن تهران پس از بازداشت توسط نیروهای حکومتی به بند ٢٠٩ زندان اوین انتقال داده شد.
به گفته منابع مطلع هه‌نگاو، این شهروند به دلیل عدم همکاری با نهادهای حکومتی بازداشت شده و هم‌اکنون اتهامات امنیتی علیه وی مطرح است و در حین بازداشت مورد ضرب و شتم نیروهای حکومتی قرار گرفته است.

 

بنابر آنچه به دست هه‌نگاو رسیده، وضعیت عمومی فراز پرتوی در زندان اوین نگران‌کننده است و در شرایط وخیم روانی به سر می‌برد و خانواده‌اش تاکنون نتوانسته‌اند با وی ملاقات کنند.

هه‌نگاو: شنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۱

جان سرکو محمدزاده که پس از زخمی شدن ربوده شده در خطر است

 

سرکو محمدزاده، جوان  ورزشکار اهل سنندج پس از آنکه مورد هدف گلوله نیروهای حکومتی قرار گرفت، بازداشت شده و هم‌اکنون وضعیت سلامت وی در معرض تهدید قرار دارد.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز چهارشنبه ٢٣ آذر ١٤٠١ (١٤ دسامبر ٢٠٢٢) سرکو محمدزاده، جوان ورزشکار اهل سنندج، در حین اقدام اعترضی نمادین در میدان آزادی این شهر، هدف شلیک مستقیم نیروهای حکومتی قرار گرفته و همراه با ضرب‌وشتم توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شد.
طبق ویدیویی که پیشتر هه‌نگاو منتشر نموده، این شهروند با پاشیدن رنگ قرمز بر روی مجسمه میدان آزادی (اقبال) سنندج، نسبت به اعدام و کشتار شهروندان توسط نهادهای حکومتی در اعتراضات جاری، اعتراض نمادین انجام داده است.
علیرغم پیگیری خانواده و نزدیکان سرکو محمدزاده و مراجعه به مراکز درمانی و نهادهای حکومتی، تاکنون اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس قرار نگرفته است.
این جوان در رشته ورزشی رزمی موی‌تای، فعالیت داشته و عناوین مختلفی را در مسابقات داخلی کسب کرده است.

هه‌نگاو؛ جمعه ۲۵ آذر ۱۴۰۱

۱۴۰۱ آذر ۲۵, جمعه

آزادی کودک بلوچ بازداشت شده فاقد شناسنامه با قید وثیقه

یک کودک بلوچ فاقد شناسنامه که توسط نیروهای اداره اطلاعات زاهدان بازداشت شده بود، با قید وثیقه آزاد شد.

به گزارش کمپین فعالین بلوچ، روز ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱، یک کودک بلوچ فاقد شناسنامه پس از سه روز بازداشت توسط نیروهای اداره اطلاعات زاهدان، با قید وثیقه آزاد شد.

هویت این کودک بلوچ “خالد بارانزهی” ۱۵ ساله فاقد شناسنامه اهل منطقه شیرآباد زاهدان عنوان شده است.

گفته می‌شود اداره اطلاعات زاهدان قصد داشت، این کودک بلوچ را به دلیل عدم داشتن مدارک هویتی رد مرز کند.

خالد شامگاه جمعه به همراه سه نفر دیگر از دوستانش با هویت «احمد بارانزهی» ۱۸ ساله، «بنیامین بارانزهی» و «محمد بارانزهی» ۲۰ ساله، در محوطه خالی خیابان باقری شیرآباد در حال بازی فوتبال بودند که توسط نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شدند.

احمد، بنیامین و محمد بعد از چند ساعت بازداشت با اخذ تعهد آزاد شدند و خالد به بهانه نداشتن شناسنامه در بازداشت ماند و قرار شده بود به کشور افغانستان خروج از مرز شود.

کمپین فعالین بلوچ،۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱،

۱۴۰۱ آذر ۲۴, پنجشنبه

رودبار جنوب؛ کشته شدن یک شهروند بلوچ در پی تیراندازی نیروهای نظامی

یک‌ شهروند بلوچ‌ براثر نیز نیروهای نظامی در رودبار جنوب کشته شد.

به گزارش‌ کمپین فعالین بلوچ، روز چهارشنبه ٢٣ آذر ماه ۱۴۰۱ ، تیراندازی نیروهای نظامی به سمت یک خودروی عبوری در منطقه اسلام آباد شهرستان رودبار جنوب منجر به کشته شدن یک شهروند بلوچ شده‌ است.

هویت این شهروند بلوچ “هادی شهدریان” (بامری)، ٢٣ ساله فرزند خدامراد عنوان شده است.

گفته می‌شود، نیروهای یگان امداد در در مکانی نامناسب ایست بازرسی ایجاد کرده و بدون هشدار قبلی به سمت خودروی هادی تیراندازی کردند.

طبق این گزارش، پس از تیراندازی کنترل خودرو از دست هادی خارج شده و خودرو واژگون شده است.

این شهروند بلوچ براثر جرحات وارده از تیراندازی نیروهای نظامی و واژگونی خودرو جان خود را از دست داده است.

لازم به ذکر است که تیراندازی مستقیم و بدون ضابطه نیروهای نظامی به سمت شهروندان بلوچ سالانه باعث کشته و زخمی شدن صدها تن از آنها می شود.

۱۴۰۱/۰۹/۲۴ کمپین فعالین بلوچ،

الهه میرمهدی و امیر عزیزی؛ زندانیان گمنام در سیاه‌چاله‌های نظام

 از اعتراضات سراسری در ایران که با مرگ «مهسا(ژینا) امینی»، دختر ۲۲ ساله اهل سقز آغاز شد، ۸۸ روز می‌گذرد. به گواه گزارش‌ سازمان‌های حقوق‌بشری، در جریان این اعتراضات ۴۹۰ نفر کشته و ۱۸ هزار و ۲۴۲ تن بازداشت شده‌اند، بی‌آن که نام‌های آن‌ها به صورت رسمی اعلام شده باشد.

تاکنون هویت ۳۶۷۰ شهروند بازداشت شده احراز شده که برخی از آن‌ها با اتهامات جدی «افساد فی‌الارض» و «محاربه» روبه‌رو هستند. اتهاماتی که به گفته وکلا، ممکن است مجازات‌های سنگینی همچون اعدام درپی داشته باشند. شماری نیز در بلاتکلیفی در زندانند، یا به حبس‌های طولانی محکوم شده‌اند.

این گزارش، وضعیت دو تن از بازداشت‌ شدگان گمنام روزهای اخیر در خیزش سراسری مردم ایران را روایت می‌کند.

***

الهه میرمهدی؛ فعال حقوق حیوانات و نقاش
«امینه میرمهدی»، خواهر یکی از هزاران بازداشت شده روزهای اخیر در ایران است. او در ویدیویی که برای «ایران‌وایر» ارسال کرده است می‌گوید به دلیل اطلاع‌رسانی درباره بازداشت خواهرش، خودش نیز مورد تهدید ماموران امنیتی جمهوری اسلامی قرار گرفته است.

امینه میرمهدی درباره بازداشت خواهرش «الهه میرمهدی» به «ایران‌وایر» می‌گوید: «خواهرم نقاش حرفه‌ای است. لیسانس نقاشی از دانشگاه هنر اصفهان دارد و به عنوان “تتو آرتیست” فرد شناخته شده‌ای است. او در شاهین‌شهر زندگی و کار می‌کند، ولی منزل خانوادگی ما در شهر گلپایگان اصفهان است. الهه را هم همان‌جا دستگیر کرده‌اند.»

به گفته خانم میرمهدی، الهه روز جمعه ۱۱آذر۱۴۰۱،  با طرح و نقشه به گلپایگان کشانده می‌شود: «بعد از اعتراضات، الهه به احترام شهروندان ایران فعالیتش در زمینه طراحی و اجرای تتو را متوقف کرده بود. آن روز دو خانم به بهانه آموزش تتو با او تماس گرفته بودند و قرار گذاشته بودند. حوالی ساعت ۱۲ ظهر تعداد زیادی مامور امنیتی به خانه پدرم یورش بردند و الهه را همراه خود بردند.»

امینه میرمهدی می‌گوید دو سه دقیقه پیش از بازداشت خواهرش مشغول صحبت با او بوده است: «ما داشتیم از طریق ویدیوکال با هم صحبت می‌کردیم. گفت دو تا خانم برای آموزش تتو می‌خواهند بیایند و الان زنگ زدند، من بعدا با تو تماس می‌گیرم و بعد رفت..دلم شور می‌زد. چند دقیقه بعد دوباره تماس گرفتم، نه مادرم و نه الهه جواب ندادند.»

یورش ماموران امنیتی به منزل خانوادگی الهه میرمهدی با خشونت همراه بوده است: «ماموران برای بازداشت الهه انگشت‌های دست مادرم که بیمار قلبی است را شکستند. مادرم از آن روز هنوز شوکه است. مدام بی‌هوش می‌شود و حال روحی و جسمی‌اش وخیم است.»

بازداشت شهروندان ایران به دست ماموران امنیتی، تنها بخشی از رنجی است که بر خانواده‌های آن‌ها روا داشته می‌شود. اغلب اعضای خانواده بازداشت شدگان برای اینکه وادار به سکوت درباره عزیزان بازداشت شده خود شوند، تحت فشار و تهدید قرار می‌گیرند. گاهی حتی پا از این فراتر گذاشته شده و برخی اعضای دیگر خانواده نیز گروگان گرفته می‌شوند تا تضمین شود که کسی از بازداشت عزیزان آن‌ها مطلع نشود، درست همان‌طور که با خانواده میرمهدی برخورد شده است.

امینه میرمهدی تایید می‌کند که همسر الهه، پدر و برادر او وقتی برای پیگیری وضعیت خواهرش به کلانتری مراجعه کرده‌اند، بازداشت شده‌اند: «پدر و برادرم همان‌شب بعد از اینکه به شدت تهدید شدند که با رسانه‌ها حرف نزنند آزاد شدند. «ایمان بهشتی» همسر خواهرم نیز چهارشنبه ۱۶آذر آزاد شد. از طرق مستقیم و غیر مستقیم خانواده و من را به مرگ تهدید کرده‌ و گفتند اگر با رسانه‌ها حرف بزنید، تیر خلاص به الهه می‌زنیم.»

امینه میرمهدی خارج از ایران زندگی می‌کند و می‌گوید خانواده‌اش تحت فشار نهادهای امنیتی ارتباطشان را با او نیز قطع کرده‌اند: «چندین‌بار من را تهدید کردند که اگر خفه نشوی، دوستان ما در خارج از کشور حسابت را خواهند رسید. ارتباط همسر خواهرم و خانواده‌ام با من قطع شده. مدام توی گوش خانواده‌ام می‌خوانند که اگر سکوت کنند با الهه کاری ندارند، اما حتی توضیح نداده‌اند چرا باید خواهر من بازداشت شود.»

خواهر الهه میرمهدی می‌گوید خواهرش در تمام مدت زندگی‌اش مشغول درس خواندن و کار کردن بوده و اصلا فرصت برای کار دیگری نداشته است: «خواهرم هنوز در زندان گلپایگان است. این را هم ماموران گفته‌اند، وگرنه نه تماسی گرفته و نه موفق به ملاقاتش شده‌ایم. تلفنش را هم اطلاعات سپاه گلپایگان گرفته و با دسترسی به اکانت اینستاگرامش به فالورهایش پیام‌هایی می‌دهند که بتوانند از آن طریق علیه او پرونده سازی کنند. به دروغ  گفته‌اند الهه با یک گروه صد نفره همکاری می‌کرده است. الان هم مدام من را تهدید می‌کنند که اطلاع‌رسانی نکنم. اما من هیچ ترسی از تهدیدهای آن‌ها ندارم و از همه نهادهای حقوق‌بشری می‌خواهم صدای الهه و بازداشت شدگان دیگر باشند.»

 

امیر عزیزی؛ شاعر، نویسنده و دانشجوی معماری
«گفت روز و شب صدای من باش، چون این تنها راه آزادی من است.»

این جمله را یکی از نزدیکان امیر عزیزی در گفت‌وگو با «ایران‌وایر» می‌گوید. دانشجوی ۲۵ ساله مقطع کارشناسی ارشد معماری در دانشگاه آزاد تهران، که از تاریخ ۱۰مهرماه بازداشت شده و در زندان اوین به سر می‌برد.

این فرد نزدیک به امیر عزیزی می‌گوید:‌«امیر نویسنده و شاعر و بسیار انسان آگاهی است. امیر اوایل مهرماه در میدان ولیعصر تهران بازداشت شده بود، اما با گرفتن تعهد و بعد از چند ساعت بازجویی آزاد شده بود. اما بعد از آزادی همچنان پیام‌های مشکوک و تماس‌های مشکوک از شماره‌های ناشناس داشت و حدس می‌زد که احتمالا دوباره بازداشت خواهد شد.»

۹مهر۱۴۰۱، شب از نیمه گذشته بود که ماموران به منزل خانوادگی امیر عزیزی هجوم بردند: «مادر و پدرش در خانه بودند، امیر آن‌شب خانه نبود و والدینش در خانه تنها بودند . دوازده مامور قفل در خانه‌شان را شکستند و شروع کردن به فحاشی و تفتیش خانه، با پدرش هم درگیر شده بودند. در نهایت هم وسایل امیر کتاب‌ها و دست‌نوشته‌هایش را بردند.»

ماموران به والدین امیر عزیزی گفته بودند صبح فردا به دادسرای اوین خودش را معرفی کند: «مادرش می‌گوید با امیر تماس گرفته و برایش شرح داده بود، امیر هم گفته بود که فردا به دادسرا خواهد رفت، کار نادرستی نکرده که نرود، اما اگر بازداشت شد؛ درباره بازداشتش سکوت نکنند.»

امیر عزیزی صبح روز ۱۰مهرماه همراه با یکی از دوستانش به دادسرای اوین مراجعه کرده و همان‌جا با خشونت و ضرب‌و‌شتم، به دست ماموران بازداشت می‌شود: «سرباز جلوی در به دوستش گفته بود به محض ورود مامورها ریخته‌اند سرش و حسابی او را زده‌اند. گفته بود عینکش را توی صورتش خرد کردند چون امیر صورتش را گرفته بود.»

خانواده و نزدیکان امیر عزیزی چهار روز هیچ خبری از او نداشتند. به آن‌ها گفته شده بود که امیر در زندان اوین تحت بازجویی است، اما مراجعات آن‌ها به زندان اوین بی‌نتیجه بود: «مادر امیر در این روزها بارها توسط ماموران امنیتی و با تماس‌های ناشناس تهدید به بازداشت شده، می‌گفتند سکوت کنید وگرنه خودتان هم می‌روید پیش امیر. بالاخره روز پنجم امیر موفق شده بود با خانواده تماس بگیرد و بگوید تا پیش از آن، در اختیار ماموران سپاه ثارالله بوده و تازه به زندان اوین منتقل شده است.»

بعد از این تماس کوتاه، دوباره ارتباط خانواده با امیر عزیزی برای مدت بیست روز قطع شد: «خانواده امیر عزیزی وکیل دارند. قوه‌قضاییه نه تنها امکان پیگیری وضعیت امیر را به وکیل خانواده نداد، که او را در جریان پیگیری این پرونده بازداشت کرد. بیست روز بعد مشخص شد که امیر بعد از تماس کوتاهش، در سلول انفرادی در بند دو الف سپاه تحت بازجویی و شکنجه بوده است: «امیر در تماس با خانواده‌اش به آن‌ها گفته بود دو الف به قدری شلوغ است که یک عده را به بند ۲۰۹ منتقل کرده‌اند. نگران احکامی بود که برای متهمان صادر شده و خواسته بود برایش عینک ببرند، اما مقامات اوین به او گفته‌اند برو خدا را شکر کن که چشم‌هایت سالم است. اما بعد از این تماس، امیر را ممنوع‌التماس کرده‌اند.»

امیر عزیزی پنج هفته است که از تماس با خانواده محروم است، بیش از ۷۰ روز از بازداشت او گذشته و ۲۲آبان‌۱۴۰۱ به وکیل او ابلاغ شده اولین جلسه دادگاهش با تفهیم پنج عنوان اتهامی، تشکیل شده است. او متهم شده است به «اقدام علیه امنیت ملی از طریق دعوت به کشتار، توهین به رهبر جمهوری اسلامی، اجتماع و تبانی، تشویش اذهان از طریق فضای مجازی و ارتباط با گروه‌های معاند.»

فرد نزدیک به خانواده این دانشجوی بازداشت شده می‌گوید که جلسه نهایی دادگاه او بدون حضور وکیل و اطلاع خانواده، یکم آذرماه برگزار و حکم بدوی او صادر شده است: «امیر از ارتباط با گروه‌های معاند تبرئه شده است، اما از بابت اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال، به‌خاطر تشویش اذهان به دوسال و ۷۴ ضربه شلاق، به‌خاطر توهین به رهبر یک سال و بابت اجتماع و تبانی به سه سال حبس، جمعا یازده سال زندان محکوم شده است که پنج سال آن به همراه حکم غیرانسانی شلاق برای او قابل اجراست. این حکم درحالی داده شده که وکیل او به هیچ‌وجه امکان دفاع از او را نداشته است.»

دادگاه‌های برگزار شده برای بازداشت‌شدگان در خیزش سراسری مردم ایران، نه تنها هیچ تطابقی با استانداردهای حقوقی ندارد، که حتی در چارچوب قوانین کیفری و جزایی در ایران نیز اصول اولیه را مراعات نمی‌کنند. این روند موجب شده است که خانواده‌های بازداشت شدگان از اعتراض به احکام صادر شده ناامید باشند.

منبع نزدیک به خانواده امیر عزیزی می‌گوید: «خانواده امیر عزیزی درخواست تجدید نظر داده‌اند، اما هیچ امیدی ندارند و اصلا حتی اطلاع ندارند که کی دادگاه برگزار خواهد شد. هزار جا در زدند تا بتوانند امیر را با قرار وثیقه تا زمان دادگاه آزاد کنند، اما متوجه شدند برخلاف قانون، بازپرس در یک اقدام غیرقانونی، باوجود صدور کیفرخواست و صدور رای، اجازه انتقال امیررضا از بند ۲۰۹ به بند عمومی را نداده، که نتواند با وثیقه آزاد شود.»

کانال تلگرامی دانشجویان متحد نیز در خبری کوتاه، تایید کرده است که امیر عزیزی با اینکه این ترم را مرخصی تحصیلی گرفته بود، در اقدامی غیرقانونی از دانشگاه اخراج شده است.

۲۳ آذر ۱۴۰۱  iranwire

خطر اعدام قریب‌الوقوع فرهاد و فرزاد طه‌زاده، از بازداشت‌شدگان اعتراضات

فعالان حقوق بشر در ایران از احتمال اعدام قریب‌الوقوع دو برادر زندانی سیاسی به نام های فرهاد و فرزاد طه زاده ابراز نگرانی کرده‌اند.

آتنا دائمی، زندانی سیاسی سابق در توییتر خود نوشته است که جمهوری اسلامی قصد دارد روز چهارشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۱ این دو برادر را اعدام کند.

برخی منابع دیگر نیز به نقل از خانواده طه‌زاده صدور حکم اعدام برای این دو برادر را تایید کرده و گفته‌اند خانواده آن‌ها بیم اجرای حکم اعدام در روزهای آینده را دارند.

فرهاد طه‌زاده و فرزاد طه‌زاده از بازداشت شدگان اعتراضات ماه‌های گذشته در شهر اشنویه هستند.

فرزاد طه‌زاده روز ۳ مهرماه ۱۴۰۱، و برادرش فرهاد روز ۲۲ آبان‌ماه ۱۴۰۱، از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شد‌ه‌اند.

این دو برادر در روز ۱۵ آذر از سوی دادگاه انقلاب ارومیه بە اعدام محکوم شده‌اند.

دست‌کم ۲۸ نفر از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران با احکام محاربه و خطر اعدام روبرو هستند.

با وجود اعتراضات گسترده داخلی و بین‌المللی، حکومت جمهوری اسلامی تاکنون دو نفر از معترضان به نام‌های محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد را اعدام کرده است.

۲۲ آذر ۱۴۰۱  iranwire

اعدام سه زندانی در زندانهای شیراز، زاهدان و تایباد از جمله دو زندانی بلوچ

 

حکم اعدام سه زندانی در زندانهای شیراز، زاهدان و تایباد اجرا شد. اعدام دو زندانی بلوچ بدون اطلاع و آخرین ملاقات با خانواده اجرا شد.
کانون حقوق بشر ایران، دوشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۱؛ حکم اعدام سه زندانی در زندانهای شیراز،‌ زاهدان و تایباد به نامهای وحید نارویی با اتهام مواد مخدر در زندان شیراز،‌ عیسی نارویی با اتهام مواد مخدر در زندان زاهدان و حسن قاسمی زاده با اتهام قتل در زندان تایباد اجرا شد.

اعدام وحید نارویی در زندان شیراز بدون اطلاع خانواده
به گزارش حال وش سحرگاه امروز دوشنبه ۲۱ آذر، حکم اعدام یک زندانی بنام وحید نارویی‌(شیرزهی) با اتهام مواد مخدر در زندان عادل آباد شیراز اجرا شد.

وحید نارویی(شیرزهی) ۳۱ ساله، فرزند سرورخان، مجرد، اهل زاهدان و ساکن شیراز بوده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: «وحید در سال ۹۸ با اتهام مواد مخدر در شیراز بازداشت و از دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شده بود که امروز حکم اعدامش اجرا شد».

این منبع افزود« اعدام وحید بدون اطلاع و ملاقات آخر قبل از اجرای حکم با خانواده اش اجرا شده است و امروز بعد از اجرای حکم به خانواده اش اطلاع داده اند تا جسدش را تحویل بگیرند».

 

اعدام عیسی نارویی در زندان زاهدان بدون اطلاع خانواده
سحرگاه امروز ۲۱ آذر حکم اعدام یک زندانی بلوچ بنام عیسی نارویی(شیرزهی) با اتهام مواد مخدر در زنددان مرکزی زاهدان اجرا شد.

عیسی نارویی( شیرزهی) ۳۸ ساله، فرزند سلیم، متاهل و دارای ۴ فرزند، اهل و ساکن روستای مالکی از توابع زابل بوده است.

یک منبع مطلع در خصوص اعدام عیسی نارویی گفت: «عیسی در سال ۹۷ با اتهام مرتبط با مواد مخدر در زاهدان بازداشت و از دادگاه انقلاب این شهر به اعدام محکوم شده بود که حکم اعدامش اجرا شد».

این منبع افزود: «اعدام عیسی بدون اطلاع و ملاقات آخر قبل از اجرای حکم با خانواده اش اجرا شده است و بعد از اجرای حکم به خانواده اش اطلاع داده اند تا جسدش را تحویل بگیرند».

 

اعدام حسن قاسمی زاده با اتهام قتل در تایباد
به گزارش سازمان حقوق بشر ایران صبح روز یکشنبه ۲۰ آذر حکم اعدام یک زندانی بنام حسن قاسمی زاده با اتهام قتل در زندان تایباد اجرا شد.

حسن قاسمی زاده ۳۱ ساله بوده است.

در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: «حسن قاسمی‌زاده پیش از بازداشت راننده تاکسی بود. او سه سال پیش به اتهام قتل یکی از دوستانش برسر مشاجره لفظی، بازداشت شده بود.»

***

با احتساب اعدام این سه زندانی، از ابتدای سال ۱۴۰۱ دستکم ۴۷۰ نفر اعدام شدند. این درحالیست که بسیاری احکام اعدام بصورت مخفیانه اجرا می شود در در هیچ کجا منتشر یا اعلام نمی شود. بنابراین شمار حقیقی اعدامها از این رقم بیشتراست.

شایان ذکر است سحرگاه امروز دوشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۱، حکم اعدام مجیدرضا رهنورد پایین ده در ملاءعام در مشهد اجرا شد.

همچنین، روز پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱؛ حکم اعدام محسن شکاری از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری با اتهام «محاربه از طریق مجروح کردن یک نیروی سرکوبگر و بستن خیابان» در زندان گوهردشت (رجایی شهر) اجرا شد.

یادآوری میکنیم گزارشگر ويژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، مقام‌های حکومت ایران را متهم کرد که کارزار تازه‌ای در جهت اعدام زندانیان به راه انداخته ‌اند.

۲۱ آذر, ۱۴۰۱
کانون حقوق بشر ایران

نوسود؛ یک کولبر بر اثر ایست قلبی جان باخت

خبرگزاری هرانا – روز جاری ، یک کولبر در مناطق مرزی نوسود، حین کولبری بر اثر ایست قلبی جان خود را از دست داد. به گزارش خبرگزاری هرانا به ...